Landsfestivalen
2003
i Gammaldansmusikk, 16.-20. juli 2003 på Otta

(klikk på bildelogoen til venstre for direkte link til Landsfestivalen hjemmeside)

Tekst og foto: Per Spelemann

En av de mest vellykkede av årets festivaler for gammeldansmusikk må tilskrives Landslaget for Spelemenn. I samarbeid med lokale arrangører mestret de på alle måter å lage et kjempeflott arrangement med mange deltakere, mye publikum og stor stemning. Arrangørene var svært fornøyde med måten deltakerne og publikum opptrådte på, og selv besøk fra ”sjenkekontrollen” i kommunen gav både publikum og arrangører den beste attest.

   

 

 

Ca. 400 campingenheter var plassert på festivalområdet og der var det mye ”buskspilling” hele tiden. En gruppe som til og med hadde funnet seg noen busker å spille under var gruppa "Skarvemellin" fra Valdres.

 

             

En god del lokalbefolkningen fant også veien til denne festivalen, og det var i seg selv en seier ettersom det like i nærheten (på Sel) var dansefestival på samme tidspunkt. Det hadde på forhånd vært mye snakk om denne arrangementskollisjonen som dog i ettertid viste seg å være mer positiv enn negativ. Det så i hvert fall ut som at dette sammentreffet skapte mer publikum til begge festivalene. Et luksusproblem for Landsfestivalarrangøren var at de ble utsolgt for billetter! Det kom altså atskillig flere publikummere enn ventet, et sted mellom 5.500-6.000 billetter ble solgt. Eksempelvis kan det nevnes at det var satt opp 1 buss for konsert i Heidal med Jon Faukstad og Øystein Rudi Ovrum + Heidalstrolla, men at det måtte tas i bruk 3 busser! På grunn av skiftinger i været gikk halve konserten utendørs og resten innendørs.

   

 

   

 

I hele 18 år har Midtnorsk Lyd AS vært lydteknikere i folkemusikken og gammeldansens tjeneste som de selv sier.

      Det var skiftende vær under hele festivalen, og dette skapte blant annet utfordring for lydmannskapet. Lyn satte elektronikken ut av spill midt under en av konkurransene, men ikke verre enn at de etter en times tid kunne fortsette programmet.  

”Alle” store festivaler har egen vignett i starten av alle delarrangementene, og det hadde de selvsagt også på Otta. Akkordeonisten Dag Gården fra Sel sto som komponist for denne, og hadde fått med seg den kjente felespilleren Knut Kjøk fra Garmo på innspillingen av den.

   

 

 

Både fredag og lørdag var det satt av tid til ”Rekruttenes time”. En god del små spillegutter og -jenter deltok på scenen i bevertningsteltet med torader, trekkspill eller fele. Publikum møtte opp og gav slik en respons at man skulle tro det var storkjendiser som spilte.

 

 

             

 

   

 

  Mange var de som spurte seg hvordan det hadde seg at ei gruppe som ”Over Stok og Steen” ikke nådde opp til finalen i Kappspell når de vant klassen for grupper og ble nummer to i åpen klasse under Landsfestivalen. Det var imponerende å se hvilket samspill karene i denne gruppen har og at musikken kan virkelig røre ved følelsene. Det var blant annet en beveget Øyvind Sandum som skulle spille etter denne gruppen på Mesterkonserten etter å ha hørt dem spille en vakker bruremarsj.  

  Over Stok og Steen          

 

   

 

 

Det var i det hele tatt veldig mye fin musikk å høre på og ikke minst danse til under festivalen. En stor idrettshall uten særlig godt ventilasjonsutstyr var fullsatt hver kveld med dansere som så ut som de kom rett fra dusjen. Heller ikke dommerne klarte å sitte stille til det drivende dansespillet, men måtte opp og prøve takten.

 

  Nye Ringnesin: Svein Ove Brun (gitar), Bjarne Odde (bass), Øystein Ovrum Rudi (fele), John Egil Odnes og Kjell Grothe (trekkspill)      

 

 

 

   

 

   

  Nivået var høyt i solistklassene og som eksempel kan nevnes at i klassen for solist durspill junior kom, Titanofestivalens vinner i tilsvarende klasse (Ingrid Rogne), på en 8. plass. Selvfølgelig kan det være flere årsaker til det, men teknikken hos Rikke Van Ommeren (bildet) som vant denne klassen var imponerende.      

Kristin Gravaune (bildet) kom på andreplass både i denne klassen og i klassen for ”solo andre instrumenter, junior”, hvor hun spilte trekkspill. Det viste seg at flere gjorde som henne og stilte opp med både torader og trekkspill. Tom Berg er også en allsidig spillemann som trakterer både trekkspill og torader. Han vant klassen for ”solo durspill/torader, senior”.

 

Geir Marius Thorud vant ”solo andre instrumenter, junior” med enrader. Morsomt at noen fremdeles trakterer dette instrumentet og at det gjøres så bra at det konkurrerer ut både kromatiske trekkspill og toradere. I klassen for ”solo andre instrumenter,  senior” var det to feler og to trekkspillere i teten. Trekkspilleren Thomas Nilssen som også spiller i ”Over Stok og Steen” gikk av med seieren.

   

 

   

  I lagspill-toppen var det bare gudbrandsdøler. Vågå spelemannslag (bildet) med forrige leder av Landslaget for Spelemenn (Trond Ole Haug) gikk av med seieren foran Sør-Fron Spelemannslag.Men Sør-Fron fikk en gullmedalje hjem til bygda i åpen klasse.       De unge jentene i "Krøklun" sjarmerte dommerne med morsomme arrangementer av slåtter ispedd med blant annet barnesanger. De stakk av med seieren i "Open klasse".  

Ordføreren i Sel, Ola Svaet, sa i sin hilsen til festivalen at gammeldansen samler alle generasjoner på en spesiell måte og knytter folk i alle aldre sammen. En gammeldansfestival blir rett og slett noe å leve på i lang tid framover. Ikke vanskelig å være enige i en slik påstand!