Rauland  

 

   
-som et hjemsted for folkemusikere...

  Tekst og foto: Hilda Hulder          

 

Gjenforeningstreff 10 år etter et ettårig studie er kanskje ikke så vanlig. Så var det vel en usedvanlig sammenspleiset gjeng som gikk ut av førsteåret på folkemusikkstudiet i Rauland for 10 år siden, ettersom ingen andre har funnet på å møtes slik igjen. Mimretreffet fant sted helgen 2.-4. mai 2003.

 

Det var god geografisk spredning på studentene fra dette kullet og et rikt mangfold av tradisjoner og instrumenter. Mange av studentene fra dette året har i løpet av de siste 10 årene hatt sentrale posisjoner i folkemusikkmiljøet og har hatt god nytte av vennskapet fra studietiden. Rauland blir på en måte en slags fellesnevner for de som har studert folkemusikk og å komme tilbake til dette stedet blir nesten som å komme ”hjem”.

   

 

   

  Fra venstre: Ingunn Linge Valdal, Marit Vestrum, Nils Øyvind Bergset, Eva Karlson og Mats Johanson som utgjorde "flatfelegruppa" for 10 år siden.       Trekkspillklanen samlet! Nils Øyvind Bergset (tidligere student), Frode Nyvold (toraderlærer ved folkemusikkstudiet) og Erling Moen (lokal trekkspiller i Rauland.)  

 

   

 

   

  Nils Øyvind Bergset.       Her blant skulpturene av Dyre Vaa.  

 

I løpet av studieåret til jubilantene ble det arrangert flere konserter rundt om i Telemark. Derfor var det også naturlig å holde konsert når gjengen møttes igjen. ”Korleis let det nu” var tittelen på gjenforeningskonserten som ble holdt i utstillingslokalet til Dyre Vaa samlingene. Publikum strømmet til og det ble en time med mye fin og variert musikk. Nils Øyvind Bergset bidro med kveldens trekkspillinnslag. Publikum fikk høre en Numedalsspringar og glansnummeret fra 10 år tilbake, nemlig Fanitullen! Ellers ble det både fele, hardingfele, langeleik og kveding å høre på konserten.

 

Studiene ved Raulandsakademiet har fremdeles stor tilstrømning av studenter som blant annet kommer for å lære om folkemusikktradisjoner i landet og for å få undervisning på folkemusikkinstrumenter. Trekkspill og torader er blant instrumentene studentene får opplæring på. Frode Nyvold er ansvarlig for toraderundervisningen ved akademiet. Mer informasjon om studiet finnes på www.raulandsakademiet.no.

   

 

   

  Erling Moen fikk fart i dansen i Årestoga på kvelden.       Erling Moen og Nils Øyvind Bergset i samspill.  

 

 

   

 

 

Årets studenter arrangerte folkemusikkpub i ei av tømmerstuene ved Akademiet til ære for 10-års jubilantene. Det er trekkspillere blant årets studenter også, og ei av dem er Linda Gytri fra Førde. Det ble mye buskspilling utover kvelden og Linda var ivrig med som bidragsyter her.

 

  Årets studenter ved folkemusikklinjen på Raulandsakademiet.          

 

   

 

   

  Årets studenter + Eva Karlson fra Sverige som var student for 10 år siden.     Ingunn Linge Valdal, Eva Karlson, Nils Øyvind Bergset og Marit Vestrum fant fram gammelt repertoar og spilte til dans på kvelden.    

 

Bygdas befolkning  kom også på pub, og en av dem var et kjent fjes på den ene matbutikken – trekkspilleren Erling Moen. Han kommer opprinnelig fra Tolga i Østerdalen, men har bodd i Rauland i mange år. Også han bidro med dansemusikk utover kvelden.

 

Folkemusikken har nok en spesiell evne til å skape samhørighet, og det er nok ryktene om det gode miljøet som gjør at folkemusikkstudiet på Rauland er blitt så populært. Idylliske omgivelser skaper en fin ramme om studiet, og har man ikke vært naturinteressert før blir man det ofte etter et år på toppen av Telemark.