Folklandia  

- en finsk musikkreise til Stockholm!

9.-10. januar 2004

 

Tekst og foto: © Randi Torgersen

 

>>Bildene kan du se her (kan ta litt tid å laste ned)

 

Avgangshallen til Silja Line i Turku (Åbo) var stappfull av spillemenn og dansere på ettermiddagen fredag 9. januar 2004. Ett døgns båtreise frem og tilbake til Stockholm var det alle var kommet for å bli med på. Det var hele 3000 passasjerer om bord på denne overfarten på den flotte skuta til Silja Line. Det var registrert hele 1000 spillemenn og dansere som var fordelt på 100 grupper som deltok underveis. Av disse var det 70 musikkgrupper og 30 dansegrupper. Resten av passasjerene var publikum som kunne velge underholdning fra 10 ulike scener (inkludert saunaen) omtrent hele døgnet. Ikke rart dette er populært og at mange ikke får billett til Folklandia-turene.

 

Folkemusikk-cruiset er et samarbeid mellom alle folkemusikk- og folkedans- organisasjonene i Finland samt Riksföreningen för Folkmusik och Dans i Sverige. Festivalen Pispalan Sottiisi i Tampere (Tammerfors) styrer arrangementet som er folkemusikk-/dansemiljøets store hendelse på vinteren. Arrangementet startet for 9 år siden fordi det var dansens år i Finland dette året. Det ble så populært at arrangørene bare fortsatte opplegget. Hvert år har de et tema for turen, og i år var det "glemte" instrumenter og danser.

 

Et instrument som absolutt ikke er glemt i Finland er trekkspillet. Det var kun noen få grupper som ikke hadde enten trekkspill eller torader med. Utøverne var dyktige, og repertoaret varierte fra ulike tradisjoner innen folkemusikk til blues og folkerock. Det mest spesielle tilbudet til publikum var utlæring av grove viser i saunaen! Her ble det vanskelig å få fullt utbytte for andre enn finnene, da også dette foregikk på finsk. Lørdag hadde ulike festivaler og organisasjoner informasjonsboder på et av båtdekkene. Bortsett fra når de få svenske gruppene underholdt, ble all informasjon gitt på finsk.

 

Alt var svært godt arrangert og alle oppførte seg eksemplariske om bord. Musikk var det hele døgnet, men muligheten for å få danse fantes bare noen få steder til visse tider. Klokken 24 natt til lørdag ble det danset kvadrilje på alle de 10 musikkarenaene. En danseinstruktør på hvert sted fortalte hva som skulle gjøres og svært mange ble med på dette. Høydepunktene av danseoppvisningene på turen var gruppen Rimparemmi fra Rovaniemi og svensken Magnus Samuelsons solodans til gruppen FOMP. Ellers var det musikk og dans for enhver smak til folk i alle aldre. De yngste kunne være ca. 14 år gamle og de eldste over 70 år, så det var en fin blanding i alderssammensetning.

 

Til neste år er det 10 års jubileum, og det bør alle musikk- og danseinteresserte absolutt sikre seg billetter til!