På Coupe Mondiale 2006:

Alle foto og tekst: © trekkspill.no

Copyright © 2001-2008

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

 

 

COUPE MONDIALE (59. gang)

VM på trekkspill for første gang i Norge

18.-22. oktober 2006

Alle foto: © fo2:2ne    

 

Opplevelser under VM...

<<Tilbake til forrige side (return)

Plutselig er alt over.  En tydelig beveget leder av den norske arrangementskomiteen, Lars Arnevig, innrømmet på den fullsatte avslutningskonserten at planleggingen av VM på trekkspill naturlig nok har påvirket hans liv de siste årene. I 2000 fikk Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) klarsignal til å arrangere det 59. Coupe Mondiale for første gang i Norge i 2006.

 

Etter å ha vært observatører på fjorårets Coupe Mondiale i den lille fjellandsbyen Castelo Branco i Portugal, var nok Arnevig og de andre i komiteen noe skeptiske til om det ville melde seg tilstrekkelig med konkurransedeltakere til VM i Asker 2006. Det endelige tallet ble til slutt ca. 100 utøvere fra 30 ulike land – altså ingen grunn til bekymring. Størrelsesmessig overgår ikke arrangementet NM på trekkspill som NTL står i spissen for hvert år. Derimot var det flere runder og ditto sceneopptredener i flere av klassene. Coupe Mondiale Senior – 3 runder, Coupe Mondiale Junior – 2 runder, Junior Virtuoso Entertainment Music – 2 runder og Senior Virtuoso Entertainment Music – 2 runder. Deltakerne i kammermusikklassen fikk kun én sjanse, og et samme gjaldt i den særskilte klassen for pianotrekkspillere. Sistnevnte kategori var dog ikke forhindret i å delta i de øvrige klassene. Det meldte seg til slutt så mange utøvere, delegater og publikummere at Scandic Hotel i Asker var helt fullbooket og andre overnattingsalternativer måtte tas i bruk – herunder privat innkvartering.

 

Asker Kulturhus var en selvskreven arena for konkurransene og konserter. Her lå alt til rette med både lys- og lydteknikere, samt velvillige vaktmestere. Den lille Multisalen og den store Teatersalen ble benyttet parallelt under de fleste konkurransene.

 

Tirsdag kveld bød Asker kommune på mottakelse for utøvere, dommere og delegater i Kulturhuset. Hele formannskapet var tilstede, og ordfører Morten Strand var tydelig stolt over at Asker kunne huse arrangementet. Bente Midtsveen og Frank Andresen spilte ”taffelmusikk” med så nordisk tilsnitt som mulig, for det ante dem at de franske musettevalsene trolig kom til å bli servert i hopetall av andre resten av uka.

 

Åpningskonserten onsdag kveld inneholdt mange spennende overraskelser. Lena Rist Larsen åpnet med å spille en sats fra J.S. Bachs ”Goldbergvariasjoner nr. 16” i stummende mørke. De selvlysende hanskene hennes som løp opp og ned trekkspillklaviaturet var det eneste man kunne skimte i det infrarøde lyset. Bærum og Oslo Fisarmoniske orkester med sine unge talentfulle medlemmer spilte blant annet ”Vilter meditasjon” – et potpurri over syv melodier av Arnstein Johansen i arrangement av Anders Grøthe. Oslo Trekkspillklubb, som begynner å bli verdensvante i konkurransesammenheng, viste også våre gjester hva vi har av krefter å ta av i trekkspillsammenheng. Det samme gjorde Ingunn Bjørgo fra Asker på torader som virkelig trollbandt spesielt utenlandske dommere og delegater som ikke har hørt henne spille før. Et riktig artig innslag var det også, da Bjørn Myhrer fra Enebakk entret scenen og spilte to melodier på den gamle fireraderen, som forøvrig er kromatisk i bassen og diatonisk (durspill) i diskanten, etter sin bestefar Nicolai F. Steffensen. Han var en av de virkelige store trekkspillere som bragte trekkspillmusikken opp på et høyt nivå i Norge fra ca. 1909 frem til 1942, og visstnok skal han også ha vunnet et internasjonalt mesterskap på trekkspill som ble arrangert i Oslo engang på 1920-30 tallet.

 

Øivind Farmen og Jørgen Sundeqvist hadde deretter urframføring av den artige samtidskomposisjonen ”Dancing according to me” av Fredrik Högberg – en av de mest populære unge svenske samtidskomponister. Det var russiske Alexander Shirunov som fikk lov å avslutte åpningskonserten. Han vant klassen for Piano Accordion og ble nummer to i Coupe Mondiale Senior under fjorårets VM. Han skal i alle fall ikke beskyldes for ikke å ha gitt publikum ”valuta for pengene” med sine fingerferdigheter på tangentene. Etter åtte numre kunne han velfortjent ta kvelden ;-))

 

Publikumstilstrømningen var upåklagelig. De frivillige billettselgerne var så langt fra arbeidsledige. Selv ved konkurransestart kl 09.00 var det til tider kø for å høre de klassiske klassene med ikke den mest lett oppfattelige musikktypen på den tiden av døgnet. Mange hadde meldt seg som frivillige til andre ulike arbeidsoppdrag under VM, da hovedkomiteen bestående av Lars Arnevig (leder), Christin Øra, Øystein Eriksen og Tore-A. Ødegård aldri kunne ha maktet alt alene. Det var en stor lettelse at CIA (Confederation Internationale des Accordeonistes) selv stod for utregningen av poengsummer og administrerte et i hver klasse utvalgt dommerteam fra de deltagende nasjoner. Fra Norge var Jon Faukstad representert som dommer.

Det har ikke vært noen deltakere i Coupe Mondiale fra Norge på ca. 20 år, men i år var det vel tilgjengeligheten som avgjorde at noen ville prøve seg. Yngvild Vivja Haaland Ruud stilte i klassen Coupe Mondiale Junior og ble nummer 16 av 18. Yngvild har i alle år hevdet seg godt i NM på trekkspill, men i verdenssammenheng ble nok konkurransen for stor kombinert med litt nerver. Ønsker man å konkurrere på et så høyt nivå, må man nok bare fortsette å delta for å holde tritt med de andre. Norges beste plassering ble en fjerdeplass i klassen for kammermusikk. Denne gikk velfortjent til duoen Live Berger Brekke og Ida Løvli Hidle. Jentene stilte også i klassen Coupe Mondiale Senior. De gikk videre til andre runde og må si seg fornøyd med det. De forstod nok at de ikke var blant de seks beste som skulle konkurrere i tredje runde om Coupe Mondiale-tittelen. Likevel endte de opp med henholdsvis 8. og 9. plass som det står all respekt av. Litt fornøyd var de vel over å ha slått Duo Jupiter (Stian Aase og Lars Røyseng) i kammermusikklassen som havnet på en femte plass.

 

De mest publikumsvennlige klassene var nok Junior og Senior Virtuoso Entertainment Music. Her representerte over 50% av deltakerene i begge klasser Frankrike, og franske musettevalser, tangoer og noe jazzrytmer ble presentert på løpende bånd. Ikke minst benyttet disse utøverne trekkspill i alle regnbuens farger og bare dette hadde jo stor underholdningsverdi for publikum. Mario D’Amario fra Italia som vant junior underholdningsklassen, fremførte som siste nummer ”Tico, Tico”. Midt under fremføringen snudde han plutselig trekkspillet opp ned og fullførte like godt melodien slik – ”Ocit, ocit”. Den yngste deltakeren var 11 år gamle Benoit Nortier fra Frankrike som var en riktig hjerteknuser med sitt knalle trekkspill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter at vinnerne var offentliggjort og premieutdelingen hadde funnet sted, var det klart for avslutningskonserten. Selv etter at konserten var kunngjort fullbooket, var det likevel ca. 100 som hadde fått ”ventebilletter”. Dette var arrangementskomiteens største hodepine ettersom man gjerne ville ha plass til alle. Med ekstra stoler og noen som likevel ikke møtte opp, løste det hele seg og publikum i en mer enn fullsatt sal fikk med seg alle de beste godbitene. Etter at kveldens bunadskledde konferansierer, Randi Torgersen og Lars Arnevig, hadde kommet dansende inn på scenen, fikk man høre vinnerne i hver enkelt klasse. Vinneren av Junior Virtuoso Entertainment Music, Mario D’Amario, mottok prispengene i denne klassen sponset av 2re-2ne-r2 3kkspilltroll ANS. Tilsvarende mottok vinneren av Senior Virtuoso Entertainment Music, Julien Gonzales, prispengene sponset av Roland Scandinavia. Deretter fikk vi et helnorsk innslag med Ola Kjorstad fra Gudbrandsdalen som spilte ”Fanitullen” på hardingfele. Wolfgang Plagge hadde skrevet årets pliktstykke ”Fractals Op. 142” til klassen Coupe Mondiale Senior. Han hadde i utgangspunktet ikke tenkt på at dette kunne tolkes på så totalt ulike måter, og delte ut en pris til den han syntes hadde tolket det best. Valget falt på russiske Vladimir Chernukh som også kunne ta med seg vandrepokalen hjem som årets Coupe Mondiale vinner og prispengene på 800 euro sponset av Hornaas Musikk AS.

 

Da endelig Stian Carstensen entret scenen, var det ikke lenger snakk om velskrevne pliktstykker. Fra da av i programmet regjerte improvisasjonen i ekte ”speedbalkanboogie”-stil. I tillegg hadde han med seg Peter Ralchev fra Bulgaria og Jovan Pavlovic fra Serbia – begge blant de beste trekkspillere fra sine respektive land. Den fenomenale trommeslageren Stoyan Yankoulov var også fra Serbia, mens ståbassen ble traktert av Ole Morten Vågan fra Brønnøysund. De serbiske deltakerne hvinte av begeistring på de bakerste benkene og VM arrangementet var dermed fullendt – nesten. ….for i baren på deltagerhotellet Scandic foregikk festen til de små timer og der var det nordmennene som dro i gang, representert ved Moss Spellemannskompani, Gamle Aker Spelemannslag og Moss Trekkspillorkester, men deretter tok serberne og italienerene fullstendig av. Oppslutningen om ”Norwegian night” på Scandic kvelden før var også bra. Da skiftet gruppa ”Nysst” – vinnerne av årets Titanofestival – og ”Askerladden” på å spille det mest norske de kunne komme på og våre utenlandske gjester fikk høre og se både pols og masurka.

 

Om du ikke benyttet deg av sjansen til å overvære noe av Coupe Mondiale i Asker i år, må du reise en del lengre til neste år - Washington D.C. 13.-19. august i 2007. Der skal nemlig VM nr. 60 gå av stabelen og kan herved anbefales på det varmeste.

 

 

Årets vinnere:

Vladimir Chernukh (Russland) – Senior Coupe Mondiale

Petar Maric (Serbia) – Junior Coupe Mondiale

Vladimir Anikin (Russland) – Piano Accordion

Des Concertante Trio (Portugal) – Chamber Music

Julien Gonzales (Frankrike) – Senior Virtuoso Entertainment Music

Mario D’Amario (Italia) – Junior Virtuoso Entertainment Music