NM på trekkspill 27.juni-1. juli 2007

NTL, Lunde Trekkspillklubb, Heddal & Sauland Trekkspillklubb - arrangører

 

3KKSPILLTROLLENES NM-OPPLEVELSER...

<< Tilbake

 

I år var det Lunde Trekkspillklubb og Heddal & Sauland Trekkspillklubb som fikk oppdraget med å arrangere NM på trekkspill 2007 i samarbeid med og i regi av Norske Trekkspilleres Landsforbund. Gullbring kulturanlegg i kulturkommunen Bø ble i så måte en naturlig arena for gjennomføringen i den forbindelse. Trekkspillmiljøet er en viktig del av det brede kulturtilbudet i Telemarkskommunen. Den to timer lange åpningskonserten inneholdt således mange smakebiter fra det mangfoldige kulturlivet.

 

Når det skal konkurreres i hele 16 ulike klasser i løpet av 4 dager, er det ingen tvil om at det blir hektiske dager. Allikevel tok i alle fall de yngste deltakerne seg tid til litt avkobling i Bø Sommarland og de voksne kunne oppleve Telemarkskanalen.

 

Konkurransene på dagtid foregikk i den flotte Teatersalen, mens klassene for gammeldans klubb/orkester/grupper var lagt til idrettshallen på kveldstid med anledning til dans.

 

Det er spesielt hyggelig å observere at i yngste solistklasse t.o.m. 11 år (S1) var det påmeldt 18 deltakere. 11 deltakere i neste solistklasse 12-14 år (S2) var det heller ikke noe å si på.  Derimot er det tydelig at det skjer noe med valg av interesser i aldersgruppen for solist 15-17 år (S3), der antallet var nede i 6 deltakere. Vi vil også tro at de 2 eneste deltakerne i den eldste solistklassen f.o.m. 18 år (S4), Live Berger Brekke og Ida Løvli Hidle, følte seg noe alene. Riktignok er de er gode venninner og duettpartnere og konkurrerer trolig mot hverandre med et glimt i øyet hvor begge har en lang rekke NM-medaljer hengende på veggen hjemme.

 

Ettersom det var siste året for Titanofestivalen i fjor, ble vi meget overrasket over at det kun var 1 deltaker i klassen solist durspill t.o.m. 14 år (S5). Det kan ikke ha vært mye inspirerende for Bente Glomstad å spille for 5 dommere og allikevel vite at hun kunne ta med seg en gullmedalje hjem. Stort bedre deltakelse var det heller ikke i eldste klasse for solist durspill f.o.m. 15 år (S6). Når man vet hvor mange ivrige og dyktige durspillere det finnes i Norge har nok NTL en lang vei å gå om de virkelig er interessert i å ha disse med seg. Kongsbergjenta Anette Skullestad oppnådde uansett NMs beste poengsum med 134 poeng og var strålende fornøyd med både det og gjennomføringen. Den andre deltakeren i denne klassen var den langt yngre Vegard Hansen fra Foldfjorden som fikk sølvmedalje med sine 121 poeng.

 

I Åpen klasse kan mye skje. Her skulle det kåres en vinner både av dommerne og av publikum. På NM i Lillehammer 2005 vant ”Christiane og Ida” (Christiane Eidsten Dahl og Ida Løvli Hidle) med nydelig samspill på henholdsvis fiolin og trekkspill. I våre ører spilte de like fint i år, men det var det også flere som gjorde. Idas lillesøster Johanne stilte opp på fiolin sammen med Yngvild Vivja Haaland Ruud på trekkspill. Med dyktighet og sjarm fikk de velfortjent publikumsprisen med sin tolkning av Czardas av Monti. Dommernes valg falt imidlertid på gruppa ”Tress i Ess” som også forsøkte å komme med i NRKs Kjempesjansen i 2006. Gruppa består av to trekkspillere (Glenn Sørskår og Kai Andre Hansen) og en saksofonist som har en spesiell lidenskap for tango. Den fjerde deltakeren i åpen klasse gruppa ORK fra Vestfold som har lang fartstid med å spille Klezmermusikk.

 

 

Oslo Trekkspillklubb har tidligere vært selvskreven vinner av klassen for underholdningsmusikk. I år måtte de vike topplasseringen for Trekkspilljuniorene og Bærum og Oslo Fisarmoniske Orkester. ”Tango for tre og tredve” av Anders Grøthe sier noe om antallet på scenen, og er man mange må det mye øving og finpuss av presisjon til for å få orkesteret til å låte samspilt. Latteren satt også løst både hos dommerne og publikum i salen, da Anders Grøthe reiste seg med et durspill midt i orkesteret og startet på 8 takter solo av ”Lokker’n” av Gotthard Erichsen, hvoretter orkester fulgte på med et innholdsrikt arrangement av Grøthe. Likevel reiste ikke Oslo TK tomhendte hjem. Gull og 128 poeng i klassen for orkestermusikk står det respekt av.

 

Trønderne har helt klart taket på gammeldansens takter. 6 orkestre i klasse gammeldans klubb/orkester (G1) synes noe tynt i en klasse som egentlig favner de fleste ”vanlige” trekkspillere i Norges land. Når ikke NTL ut til disse med informasjon? Har DM utspilt sin rolle i sin nåværende form? Hva med en distriktsfestival med noe mer enn bare konkurranse? Vi bare spør og observerer. I alle fall stakk Malm Trekkspillklubb velfortjent av med 1. plassen også i år med 126 poeng. Tydal Trekkspillklubb fulgte bak med 120 poeng. Artig var det også at ”Mossingene” (Moss Trekkspillklubb og Moss Spellemannskompani) fikk dele 3. plassen med 102 poeng.

 

I klasse gammeldans grupper (G3) var det 1. plassen som måtte deles. Både ”Vargtassan” fra Klæbu og ”Johnson New Look” fra Ulsteinvik spilte seg opp til 124 poeng og må således dele på både vandrepokalen og pengepremien. Vargtassan har allerede napp i pokalen fra NM i Malm 2004.

 

Selve gjennomføringen av arrangementet så ut til å foregå smertefritt, men i bakgrunnen har det sittet en hardt arbeidende komite. Det er mange som fortjener en spesiell takk, men vi vet at uten "komperne" Kaj Endresen (trommer) og Vidar Stenseth (bass/gitar) hadde mange orkestre kommet til kort. Lars Røyseng fikk heller ikke sittet mye i ro ettersom han hadde det musikalske ansvar for 4 orkestre (Sandefjord Trekkspillorkester, Salat’n Trekkspillorkester, Asker og Bærum Trekkspillorkester, Tønsberg og Omegn Trekkspillklubb).

 

Komiteen sørget også for at utstillerne 2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL og Hornaas Musikk hadde best mulige eksponeringsmuligheter og responsen på standene var upåklagelig.

 

Sandnes Trekkspillorkester har allerede påtatt seg arrangementet i 2008 og datoene er fastsatt til 26. – 29. juni.

 

Dommere – gammeldansklasser: Erik Bergene – Ingunn Bjørgo – Audun Eken – Ragnar Johnsen – Linda Nygård

Dommere – noteklasser: Wenche I. Eikeland – Jon Faukstad – Øivind Farmen – Graham Laurie – Håvard Svendsrud

 

Aktuelle linker:

www.trekkspillnm.no

www.trekkspillforbundet.no

www.sandnestrekkspill.no

www.stavanger2008.no