"Markaviser"

Josefine Vertshus - 17. oktober 2012

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2012

 

 

 

 

 

 

 

F.v.: Stian Carstensen, Jørn Simen Øverli og Frode Haltli

 

 

 

 

Flere av høstens programkvelder på Josefine Visescene i Homansbyen, Oslo har med seg minst én trekkspiller, men onsdag 17. oktober var jammen to av landets beste utøvere på instrumentet med. «En ulykke kommer sjelden alene», var Stian Carstensens replikk da Jørn Simen Øverli hadde introdusert ham, seg selv og Frode Haltli.

 

De tre er plateaktuelle med CDen «Markaviser» der Oslogutten Jørn Simen Øverli har vært innsamlingsansvarlig for stoffet. «Kanskje han har brukt en «stevsuger» lagd av sykkelslange, Norgesglass og gebiss fra dødsbo», foreslo Stian, for gamle folk har ofte klisterhjerne – selv om de ikke har sniffet lim... For uinnvidde er «Marka» betegnelsen på grøntområdet som omringer Oslo og omegn. Man kan også sogar hevde at «Marka» har laget byen. I og med at de fleste musikantene i marka spilte trekkspill, fant Øverli det helt naturlig å starte med å servere publikum en skikkelig «overdose» med trekkspill - nemlig «Nordmarksvalsen». Den har det sikkert blitt danset livlig til hos de mange fester hos Wedel –Jarlsberg-slekten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kari Svendsen - programansvarlig Jørn Simen Øverli - programansvarlig

 

«De kommer til å drepe hverandre» var kommentaren Øverli fikk da han fortalte at det skulle være med to trekkspillere i kveldens program, men det var visst ingen indikasjoner på det fra hverken Stian eller Frodes side – heller ikke da Stian tok fram «torader’n hass bessfar» som akkompagnement til «Nordmarksgaloppen» - en toraderlåt etter Georg Osvald Blyverket som Øverli ”fikk” av Alf Blyverket. Vi fikk også høre viser som «Sørkedalsjenta» (tekst av Alf Prøysen) og om «Nordmarkas rose», Valborg. Norges store folkevisesamler Ludvig Mathias Lindeman var på sporet i begynnelsen av 1860-årene, og mange av de 30 visene han fant i marka er med på CDen. Han fant bl.a. markaviser med røtter helt tilbake til middelalderen. 

  

Øyonn Groven Myhren, som også er med på platen med sang, dukket opp etter pausen. Ofte kan man tenke man har hørt visene før. Dette er til dels korrekt i og med at man ofte brukte ulik melodi til samme tekst.

 

Marka forbindes ofte med det «å gå på tur». Dette er kanskje det mest fremmede ritualet for norske innvandrere. Kvelden ble avsluttet med «Marsjkonkurransen», eller bedre kjent som «vi gikk og gikk...», men med Kari Svendsen til stede i salen som både publikum og programansvarlig, måtte hun så klart opp på scenen og bistå med teksten. Marsjruta i denne sangen går gjennom store deler av Nordmarka og gjør den til en klar markavise som brukes stadig.

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen Frode Haltli

 

Stian med "torader'n hass bessfar"...        

 

 

 

 

 

 

Stian Carstensen - bulgarsk kaval Stian Carstensen - banjo

 

 

 

 

 

 

Publikum hygget seg definitivt selv om det var trangt ved bordene Øyonn Groven Myhren (vokal) vakkert akkompagnert av Frode Haltli

 

 

 

 

 

 

Utdeling av roser til utøverne... ...og så klart en rose til lydansvarlig - Kari er alltid nøye på dette

 

Og det var 200 fornøyde og humrende publikummere som marsjerte videre hjem denne kvelden, mange etter å ha sikret seg både bok og CD. CDen er forøvrig innspilt i Sørkedalen kirke. 70 sanger fra marka – inklusive alle på CDen – finnes i den rikt illustrerte boka: «Markaviser fra Nordmarka og Krogskogen». Boka har noter, besifring, utfyllende opplysninger og gode historier og kan kjøpes hos utvalgte bokhandlere eller bestilles på www.fordforlag.no.