SELBUFESTIVALEN 2014

31. juli - 3. august 2014

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2014

                                                                                                                                                                

 

Arrangørene av Selbufestivalen 2014 kunne i år ønske velkommen til en ny arena. Festivalen har tradisjoner fra langt tilbake da den ble avviklet på Årsøya ved Selbu og alternerte annethvert år med festivalen «Ved Syltoppens fot» i Tydal. Etter en pause i 2013, ble det etablert et nytt festivalstyre og festivalen gjenoppsto dermed i år – 31.7.-3.8. – i en noe endret form.

 

Rammen var i år lagt til Selbusjøen Hotell og Gjestegård samt nabogården Camp Eggen der den gamle låven fra tidlig på 1900-tallet har blitt hyggelig innredet til sosialt samvær. I tillegg var det satt opp et telt med scene i tilknytning til hotellet.

 

 

 

 

 

 

De røde bygningene tilhører Camp Eggen   Telt med scene var satt opp for anledningen i tilknytning til hotellet

 

 

 

 

 

 

Selbusjøen Hotell og Gjestegård Vakker natur rundt Selbusjøen

 

Det var lagt ekstra vekt på at festivalen skal være et treffpunkt for alle generasjoner. Det var derfor tilrettelagt for både «De unges konsert» og seniorarrangement «Fra Selbus skattkammer». Selbu kirke var smekkfull under åpningskonserten som vi dessverre ikke fikk med oss. Lørdagen startet med frokostdans på Camp Eggen. Straks etter frokostdansen var det satt opp familiekonsert med Stian Carstensen og Ola Kvernberg, i utgangspunktet tiltenkt den yngre generasjon, men den «eldre garde» syntes nok dette var like fornøyelig. Utpå ettermiddagen var det hovedkonsert i «teltet». Deretter kunne man trekke inn i Jøversalen på hotellet til konserten «Mestermøte». Her kunne man bli nærmere kjent med Lars Karlsson og Skjalg Bjørstad gjennom musikk og samtale ledet av Andreas Reitan. Begge har sterke personligheter med både stor musikalsk bakgrunn og fremtredende verbal formidlingsevne. Intimkonserten foregikk akustisk og de begrensede antall plassene ble fort fylt opp. I tillegg var det selvsagt rikelig med drivandes dansemusikk fredag og lørdag kveld til de engasjerte grupper og orkestre: Selbu Felebyggerlag, Draug, Ole Bjarnes, Ole’s, Odd Inge Moslet m/venner, Elvetuns Orkester, Lars Karlsson Band, Toraderjutulan, Blåhåmmar’n Toraderlag, Selbu Trekkspillklubb, Skjalg Bjørstad, Kviknegutta, GammelDan’s Orkester.

 

 

 

 

 

 

Selbu Felebyggerlag - laget startet som et felebyggerkurs i 1996. Kurset ble etter hvert til et felles møtested for interesserte instrumentbyggere. Selbu Felebyggerlag er i grunnen todelt, et lag med kun byggere og et lag med spellmenn/byggere. I 2008 gjorde laget en CD-innspilling som er kalt "Hemgjort" "Ole's" - Ole Alsethaug (t.h.) og Svend Aftret m/komp

 

Toraderjutulan

 

 

 

 

 

 

Ivrige unge dansere De unge mestret fint både pols og reinlender

 

 

 

 

 

 

"Draug" sparte ikke på kruttet ;-) "Draug"

 

 

 

 

 

 

Skjalg Bjørstad m/ venner Øivind Farmen - én av vennene til Skjalg....

 

 

 

 

 

 

Odd Inge Moslet (trekkspill t.h.) - bistand fra Øivind Farmen "Ole Bjarnes" - Ole Bjarne Østby (t.h.) og Svend Aftret

 

 

 

 

 

 

"Mi4" - samspillgruppe fra kulturskolen i Selbu "Magutoma" - det mystiske navnet er sammensatt av forbokstavene til gruppas deltakere

 

Lars Karlsson Band m/Øivind Farmen

 

 

 

 

 

 

Konferansier Ivar Aas på "De unges konsert" intervjuer Anna Ouff Grøthe (12) Anna Ouff Grøthe

 

 

 

 

 

 

Selbu Felebyggerlag Skjalg Bjørstad - i gang med prosjektet "Gammaldansen som ingen vil ha..."

 

Elvetuns orkester

 

Lars Karlsson Band

 

Lars Karlsson Band m/Øivind Farmen

 

 

 

 

 

 

Odd Inge Moslet (trekkspill t.h.)  - Øivind Farmen (t.v.) Øivind Farmen - solo

 

Ole Bjarnes - Ole Bjarne Østby (t.h.) og Svend Aftret

 

Selbu Trekkspillklubb - ble startet våren 1985. Klubben har deltatt på mange DM og NM og har fortsatt ambisjoner om å være blant de beste trekkspillklubbene i Norge.

 

 

 

 

 

 

Ola Kvernberg og Stian Carstensen Mestermøte - Skjalg Bjørstad og Lars Karlsson

 

 

 

 

 

 

Årets nykommerpris gikk til velfortjent til Anna Ouff Grøthe (12) Anna Ouff Grøthe - Tranby

 

 

 

 

 

 

Elvetuns Ole's

 

 

 

 

 

 

Skjalg Bjørstad Skjalg Bjørstad m/venner. Både lyd - og lysteknikk ble profesjonelt ivaretatt av Selbu Lydforum ANS.

 

 

 

 

 

 

«3kkspilltroll» fra Oslo hadde stor salgsutstilling på hotellet og mange kom innom for å slå av en prat og prøvespille.

Tore Ødegård fra "3kkspilltroll" demonstrerer Zero Settes modell SMILE

 

Årets festival ble avsluttet med «Gammeldansbrunch» på hotellet ved Selbu Trekkspillklubb, Skjalg Bjørstad og Øivind Farmen (programansvarlig for festivalen). Vi tror de nye arrangørene var fornøyde og værgudene var klart på deres side. Etter mange meget varme sommerdager, var det godt å komme tilbake til «normalen» og regndråpene holdt seg ganske langt unna. Ryktene sier at neste festival vil bli avholdt i 2016 – vi gleder oss allerede!

 

Seniorarrangement "Fra Selbus skattkammer" - medvirkende musikere f.v.: Berit Øverkil, Øivind Farmen, John Oddstein Aune, Pål Steinar Flakne

 

 

 

 

 

 

Per Einar Moslet. Her på enrader og spilte en "polka med støt" (blanding av pols og polkasteg) basert på et opptak fra 1970 etter Ole O. Haugon (f. 1886).

Per Einar Moslet - her på torader

 

 

 

 

 

 

"Mi4" + Øivind Farmen t.v. Mi4 er en samspillgruppe fra kulturskolen i Selbu. De framførte "Pols etter Johan Kvello"   Arnt Fuglem intervjues av konferansier Ivar Aas

 

Seniorkonserten «Fra Selbus skattkammer»:

Konserten var viet til den gode, gamle Selbumusikken – både salmer, religiøse folketoner og gjetermelodier ettersom sangen var mer dyrket før i tiden. Arnt Fuglem har stått i spissen for å gjøre opptak og hente inn musikk fra spillemenn de siste 50 år og med røtter langt tilbake i tiden. Vi fikk et godt innblikk i Selbus musikalske historie, instrumentalt og vokalt. Selbu var en gang virkelig «Gammeldansens Mekka» med stor G. Vi fikk høre om mange av de lokale spillemennene, deriblant felespilleren Johan A. Kvello (f. 1852) – eller «tusenøllev» som han kalte seg fra det militære – som har laget mange slåtter. Felespilleren Jon Gullbrekken (f. 1923) var lærer og klokker i Tydal. Vi fikk høre en av hans polskomposisjoner og konferansier Ivar Aas kunne da opplyse at «den som klarer å la være å trå takten nå får igjen pengene for billetten». Avslutningsnummeret og ekstranummeret var «Elgvalsen» av Johan Valli (f. 1912)på trøorgel som ble gjort kjent med Jan Borseths orkester i 1970-årene.