Vidar Sandbeck - mer enn morsom...

19. april 2018

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2018 

 

>> Vidar Sandbeck - offisiell side

>>Vidar Sandbeck - selvbiografi

 

Ja, for han var så – han som var så mye på radioen før – han som vi først og fremst forbinder med ‘Pengegaloppen’. Dette er historien om slik det var før Norge fikk oljepenger – historien om å vokse opp i fattig-Norge...

 

I anledning av at Vidar Sandbeck i år ville fylt 100 år den 21. juli, har duoen ‘Den Gode Melodi’ bestående av Leif Blix på vokal og Lars Nygaard på trekkspill laget en hyllest til jubilanten og vi fikk anledning til å overvære en av de siste konsertene på Østlandet torsdag 19.04.2018 i Ski bibliotek støttet av Fond for utøvende kunstnere.  Duoen har også hatt med seg Stig Adolfsen på kontrabass. De åpnet konserten med  ‘Menuett i mai’ som passet godt årstiden tatt i betraktning.

 

F.v. - Stig Adolfsen, Leif Blix og Lars Nygaard

 

Foreldrene, Lenny Alida (Larsen) og Emil, giftet seg i 1908 og fikk fem barn. Det siste var Vidar kom til verden 21. juli 1918 på Åsta i Åmot kommune, og han var langt fra frisk og sterk og  var født med kronisk bronkitt. ‘Påsan’, som han ble kalt, likte best slagbenk og sirup. Faren hadde et vanskelig temperament, han var både bråsint og ydmyk – og så var han kommunist og drev klassekamp. Det var høy arbeidsledighet .  Åmot kommune var blant de som var hardest rammet og gikk sågar konkurs i 1926.

 

Lars Nygaard - musettetrekkspill

 

Leif Blix

 

En dag kom det en fiolin inn i familien som onkelen ga til broren, men han var ikke interessert. Vidar fikk tak i et ‘gjør-det-selv’-kurs og overtok fiolinen. Det var ikke tvil om at gutten var musikalsk. I meget ung alder kjøpte han et munnspill for kr 3, men dette byttet han inn i et par skøyter. Da Vidar var 15 år gammel veide han 39 kg og var 152 cm høy. Etter hvert fikk han undervisning på fiolin og startet Sandbecks trio. Og så fant han kjærligheten. I  1942 giftet han seg med Gerd Bergersen. ‘Den Gode Melodi’ hadde er plukket ut visen ‘Gull fra grønne skoger’ der det gjelds å stelle pent med kjerringa. Dessverre klarte han ikke å leve av å spille, så han startet å snekre, men han drømte stadig om å bli en stor fiolinist. I 1944 ga han fiolinen til Sigurd Bernhoft Osa og sa han kunne selge den.

 

 
Leif Blix   Lars Nygaard

 

Vidar prøvde mange yrker, jfr. visen ‘Je kunne vøri snekker’. For å ha nok inntekter startet han i herrekonfeksjon med målsøm, men det viste seg at det var dikter han skulle komme til å bli. I 1954 ga Vidar ut sin første visesamling – ‘I døragløtten’.  

 

I 1957 inviterte radioprogrammet ‘Søndagsposten’ med Otto Nilsen, Alf Prøysen og Erik Bye til en konkurranse der  Vidar vant, og visene hans ble deretter brukt. Allerede høsten etter i 1958 fikk Vidar Sandbeck sitt eget radioprogram, og han fikk så sitt gjennombrudd som visesanger med  ‘Pengegaloppen’. Han fikk tilbud om å opptre overalt, og han takket ja til det meste da han tenkte at dette ikke kunne vare, men salgstallene passerte snart Elvis Presley. Vidar var meget allsidig og dyktig idet han både tegnet, illustrerte, komponerte og sang.

 

Innlevelse og kveldens siste nummer...

 

 

 

Han skrev stort sett melodiene sine selv , noe som ga musikken et homogent preg i motsetning til Alf Prøysen, men visen om ‘Gartner Gundersen’ låter noe annerledes. Her er teksten skrevet av Vidar, men melodien er laget av Kristian Hartmann.

 

Vidar Sandbeck ble også stor i Sverige, og det var på det tidspunktet han endret stavemåten av etternavnet fra Sandbæk til Sandbeck.

 

Mange store norske artister har fremført Vidars viser, som eksempelvis ‘Snerten snelle’ med Wenche Myhre og ‘Et bitte lite miniskjørt’ med Dizzie Tunes.

 

I 1965 var Vidar å høre i ‘Barnetimen’ på radioen der han fortalte om ‘Påsan’.

 

Ti år etter gjennombruddet i 1969 døde hans kone bare 51 år gammel av kreft. Han tok dette meget tungt og stengte seg inne, men han fortsatte å arbeide som en flittig maur. Året etter hadde han både en ny roman og en visebok klar. Hell i kjærlighet gjorde at han giftet seg to år etter med Målfrid Ljosland.

 

Vidar Sandbeck var altså ingen moroklump, men en innadvendt person. Allikevel har folk ledd og gledet seg av visene hans. De morsomme sangene ga ham et springbrett. Vidar Sandbeck ble 87 år.

 

Vi fikk også høre ‘Ved Sunna å’, ‘Ola Torader’ og ‘Den Gode Melodi’ avsluttet konserten og historiefortellingen med ‘Bildilla’ fra 1960.