Ref Trønder-Avisa 22. oktober 2002 http://www.t-a.no/apps/pbcs.dll/artikkel?Avis=TS&Dato=20021022&Kategori=KULTUR&Lopenr=110220011&Ref=AR

 

Lett og muntert i Hilmars fotspor
NAMSOS: Moderne kunst på veggene og tradisjonstoner fra instrumentene. I Hilmars fotspor ble en festkveld der det gamle møtte det nye.

LYSTIG PÅ KULTURHUSET: Einar Olav Larsen og Petter A. Røstad jr fengslet publikum.

 

Over 60 tilhørere møtte fire verdige tolkere av Hilmar Alexandersens musikk i Kulturhuset i går kveld. De formidlet gleden, kreativiteten og
variasjonene som var Alexandersens varemerke og med en intensitet som vakte stor begeistring blant publikum. Folk trampet takten til gamle polsdanser og nynnet med på Sørensens vals.
Konserten var bygd opp som en biografi over felespillerens liv under den muntre tittel "Polsdans og plagiata". Vandringen starter med musikkhistorikeren Rolf Myklebusts møte med den for han ukjente Hilmar og munner ut i Plagiata.
– Dette kan jeg spille! skal Hilmar ha sagt da han hørte Paganini. Men det var ikke like greit å huske, så han stjal litt her og litt der. Og da ble det "La Plagiata".

IMPONERTE: Landets eneste heltidsansatte hallingkaster, Martin Myhr, traff hatten.

Viktige møter

– Jeg ble overlykkelig første gang jeg hørte Hilmar spille, skal Myklebust ha sagt.
Da var Hilmar 50 år og ukjent selv for en av landets mest bevandrede i folkemusikken.
Konferansier Geir Egil Larsen stopper også ved et annet møte: Da gutten Hilmar møtte Olav Thorhaug fra Hallingdalen. Som kunstner var dette et svært viktig. Hilmar fikk blant annet ei hardingfele av Thorhaug.
Hilmar Aleksandersens forhold til folkedansen ble vakkert vinklet ved at Namdalsringen toget inn i Fylkesgalleriet for å danse flere av de så kjente rekkedansene fra Namsos. En gang i tiden var det Hilmar som ledsaget med fela, i et miljø han følte stor tilhørighet til.


Bringer arven videre

I går kveld var det Einar Olav Larsen, Gjermund Larsen, Geir Egil Larsen og Petter Andreas Røstad jr som sørget for å bringe arven videre, gjennom trekkspillet, felene og celloen. Vi fikk høre den musikken Hilmar brukte å spille: B-duringer med tre repetisjoner og bryllupsmarsj fra Namdalen. Heldigvis fikk vi også høre Geir Egil Larsens formidable spill på tussefløyte. Norges eneste hallingdanser på heltid – Martin Myhr – slo også til med både halling- og bjønndans som passer godt i Namdalen.

 


To dager igjen av Rikskonsert-turnéen "Polsdans og Plagiata -  i Hilmar Alexandersens fotefar" 

http://www.rikskonsertene.no/rammer/f_02.htm