Ref Østlendingen 13. november 2002  

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20021113&Kategori=ONYHETER&Lopenr=111131017&Ref=AR 

 

Fryd og trekkspill


TREKKSPILLTRIO: Fra venstre Olav Akselsen, Reidar Næss og Arne Jonny Reiten står bak trekkspillkafeen på Fryd & Gammen. Foto: Knut Fjeld

Fryd & Gammen i Elverum skal bli trivselssone for trekkspill - i hvert fall en fredagskveld i måneden. - Utrolig at noen kan hate dette instrumentet, sukker Arne Jonny Reiten.

Knut Fjeld
62 43 25 17

Den hjemflyttede hernesingen tar ideen om Trekkspillkafé med fra Oslo, der den har vært en institusjon i 25 år.
- I noen år slet vi riktignok litt med å finne et sted å være; fremmedkulturen i hovedstadens kafémiljø satte liksom ikke pris på oss, men nå har Arvid Flaen på Restaurant Kordial åpnet dører og hjerterom for oss, sier Reiten. Hver eneste lørdag samles trekkspillere og entusiaster fra et stort område.

Prøver seg litt fram
I Elverum tok han trekkspillveteran Olav Akselsen, aktiv dansemusiker gjennom mer enn 50 år, med på laget. Og Reidar Næss på Fryd & Gammen tente på ideen. I starten blir det samling en fredagskveld i måneden, men hvis interessen er til stede er det ikke noe i veien for å samle trekkspillfolket hver 14. dag, tror Akselsen.
Mens Akselsen lokker variert vellyd ut av instrumentet, må Reiten innrømme han sjøl stopper på såpass enkle komposisjoner som «Lisa gikk til skolen».
- Men trekkspillfrelst har jeg vært siden jeg var guttunge; du vokser ikke ustraffet opp som nabo til Brødrene Stensbye, fastslår han.
- Jeg får vel lære deg opp, det kan ikke være helt umulig, smiler Olav.

Med veldig løs snipp
Trekkspillkafeen bygger på den velprøvde lesten fra Oslo.
- Gjennom et hyggelig miljø med løs snipp, fulle rettigheter og god stemning vil vi jobbe for å få fram trekkspillets mangfold. Det som kjennetegner dette instrumentet er nettopp mangfoldet og mulighetene; trekkspill er så mye, mye mer enn «Livet på Finnskogen» og «Drømmen om Elin», påpeker Reiten.
- Og det er på vei tilbake, også i dansemusikken. Kanskje begynner folk å bli litt lei av dunk-dunk-musikken, undres Olav Akselsen. Som tror at eksempelvis D.D.E's og Bjarne Brøndbos bruk av trekkspill har stor betydning for å spre trekkspillmusikk til nye grupper. Rekrutteringen er også i bedring igjen.
- Hvorfor er trekkspill instrumentet du enten elsker eller hater?
- Så ille kan det umulig være; tenk på alt du kan få et av trekkspillet, sukker Reiten.

Fritt fram for alle
På Fryd & Gammen er det plass til 80. Ikke noe vil glede initiativtakerne mer enn om det blir trangt.
- Alle trekkspillere, uansett nivå, oppfordres til å ta med instrumentet sitt, og naturligvis er også tilhørere hjertelig velkomne. Vi er ingen eliteklubb!
En del spesielt inviterte gjester blir det likevel; førstemann ut denne fredagen er velkjente og meritterte Ottar Johansen fra Årnes. Henry Slåtten, Arne Bekk og Bjørn Fredriksberg utgjør kafeens faste kompgruppe.
- Tidsrammen er egentlig fire timer, men den sprenger vi i Oslo rett som det er, smiler Reiten.