Fremover/Kulturliv 08.04.03

Med fokus på folkemusikk

Asbjørn Kristensen (redaksjon@fremover.no)

De tradisjonelle folkemusikkdagene i Bardu går av stabelen fra 25 til 27 april. På pogrammet står nattdans og leikfest, og kurser med landskjente musikere som instruktører. Påmeldingsfristen er 10 april.

Eli Storbekken fra Østerdalen er en av instruktørene som kommer til folkemusikkdagene i Bardu. Hun underviser i kveding på akademi og høgskoler sørpå. Eli Storbekken er instruktør på vokalkurset som har hovedvekt på slåtter fra Østerdalen.
GODE INSTRUKTØRER
Fela er tradisjonsinstrument i Bardu. På folkemusikkdagene arrangeres det kurs både for nybegynnere og videregående. Leif-Egil Andreassen fra Lofoten leder fele-kurset for nybegynnere. Kongepokalvinner i landskappleiken 1999 Tron Steffen Westberg fra Brekkan i Sør-Trøndelag har fele-kurset for de erfarne felespillerne.
Kurs for torader står også på pogrammet. En av landsdelens beste spillemann, Asbjørn Hasselberg fra Tromsø, er instruktør på kurset totader for mindre erfarene. Leif Ingar Ranøyen fra Røros tar seg av torader-kurset for de erfarene spillemenn. Han har spesialisert seg på Rørospols på torader.
HELE HELGA
Fra Luleå i Sverige kommer Mariann og Tord Holmbom til Bardu for å lære kursdeltakerne Svensk-ploska. De har i en årrekke danset og instruert i en rekke polska-varianter. Kurs i Røros-pols tar Harald Tamnes og Ranveig Bakka fra Røros seg av.
Gjennom Folkemusikkdagene bevarer og utvikler arrangøren UL Freidig bygdas rike musikk- og folkedanstradisjoner. Med slåtter, toner og takter fra fele og torader, sull og kved, spel og dans og feststemte deltakere i bunader og folkedrakter er Folkemusikkdagene i Bardu et fargerikt arrangment.
– Jeg håper at flest mulig melder seg på til Folkemusikk-dagene i Bardu. Vi starter fredag med kurs og nattdans på Ranheim grendehus. Lørdag forsetter kursene. Det blir minikonsert og lørdagen avsluttes med middag og leikfest på Ala. Søndag er det evaluering avkursene og avslutning, sier Elise Strømseng i arrangmentskomiteen.


Flere nyheter finner du på: www.fremover.no