nrk-logo utskriftsvennlig versjon
Artikkelen er hentet fra http://www.nrk.no/nyheter/kultur/2851617.html

Erotikk og trekkspill

Toner fra trekkspill fylte Emanuel Vigelands mørke mausoleum i Oslo onsdag kveld. Akkordeonisten Frode Haltli holdt konsert i mausoleet, der vegger og tak er dekket av erotiske veggmalerier. Og publikum var begeistret.

Publisert 19.06.2003 10:39
- Jeg måtte slå meg selv på hjertet, det var fantastisk. Helt utrolig å sitte der i det klangrommet, jeg har aldri hørt trekkspill fremført i en sånn klangatmosfære, sier en oppglødd publikummer.

Erotikk og død

Frode Haltli (Foto: CF-Wesenberg)
Man må bøye seg litt ned for å komme gjennom den lille døren. Vel innenfor hvelver taket seg høyt og over alt skimtes mørke og gyllne fresker. Den massive murbygningen fungerer både som museum og mausoleum for Emanuel Vigeland, lillebroren til billedhuggeren Gustav Vigeland. Frode Haltli er en av Europas fremste utøvere på trekkspill, men har sjelden spilt i et så særpreget rom.

- Det ligner litt på det som er i Vigelandsparken, som broren hans har lagd, men dette er enda mer grotesk og har livs- og dødsfresker som er ganske på kanten. Skjelett som elsker og livsfaser som er skildret på en spesiell måte, det er mye erotikk og død. Men akustikken er vel så enestående og det var i første rekke den som tiltalte meg. Veldig levende etterklang, beskriver akkordeonisten.

La rommet leve

Samtidsmusikk sto på programmet, blant annet en urfremføring av komponisten Rune Rebne.

- Stykket måtte la dette rommet få leve også, derfor måtte jeg legge litt bånd på meg og sleppe frem rommet innimellom. Frode Haltli er også en instrumentalist i verdensklasse, han spiller jo så flott og rommet er flott, så jeg synes det var en nydelig og vakker konsert, sa Rebne.

Kulturnytt, NRK P2, torsdag 19. juni 2003


Opphavsrett NRK © 2003