OPPDATERT 24.06.2003 [ERLE MOESTUE BUGGE]

Trekkpillernes stamsted

Trenger du en ny streng til fiolinen din, er det hjelp å få hos Hornaas Musikk. Forretningen i Storgata selger og reparerer alle slags strykeinstrumenter. Trekkspill er også husets spesialitet.


Belg og tangenter. Trekkspillvirtuos Lena Rist-Larsen (i midten) er stadig innom Randi Nygaard og Arvid Flaen i Hornaas Musikk A/S i Storgata.
(Foto: Neegaard Dan P)

Instrumentenes størrelse  og glamour øker fra første til annen etasje. Fioliner og gitarer når du kommer inn fra gaten. En trapp opp og du kan gå deg vill mellom digre kontrabasser, lubne celloer og trekkspill som skinner i blankt metall. Trappen er smal og litt skjev etter snart 100 års bruk. Bilder av trekkspillvirtuoser tett i tett på veggen. Siden 1908 har Hornaas Musikk A/S holdt til i Storgata 43, en sjarmerende gammel bygård med rosetter i taket.

- Trekkspill fyller hele rommet, er etterspørselen så stor?

- Instrumentet er stadig populært, ja. Selv om du kanskje ikke hører det solo så ofte, er instrumentet med i mange sammenhenger. Klassisk, popmusikk og jazz. Trekkspill passer inn overalt, sier daglig leder Arvid Flaen, eier av butikken sammen med Stig Hornaas. Etter en 20 års periode med mye oppmerksomhet rundt elektronisk musikk, merker Flaen en stigende interesse for instrumenter som er uavhengig av mikrofon.


Randi Nygaard reparerer.
På verkstedet vegg i vegg sysler Randi Nygaard med reparasjoner. 27-åringen har tittelen trekkspillmaker, med fire års utdannelse i Norge og svennebrev fra Tyskland.

Visste du at et trekkspill har hundrevis av stemmer, det vil si små, flate metallbiter festet til et underlag av tre? Dette vet Randi alt om.

- Stemmene trenger overhaling, et tidkrevende arbeid. Ikke alle instrumentene er verdt satsingen, men denne håndlagde italieneren er det absolutt, sier Randi og peker. På hyllen er et svart instrument med innlagt dekor av perlemor til en verdi av 180 000 kroner. Italieneren venter sammen med en rekke andre på at Randi skal ta seg av det. Du kan også få et brukbart instrument for 5000 kroner, får vi vite. Lena Rist-Larsen står plutselig i døråpningen. Trekkspillvirtuosen tar rett som det er en tur innom Hornaas Musikk.

- Jeg trenger Randis råd og hjelp når instrumentet er i uorden. Dessuten må nyheter plukkes opp, sier Lena og lar fingrene løpe over perlemortastene.