Skriv ut
www.ranablad.no[Publisert 17.06.2003 - 20:58]

Mester i trekkspill

RANA: Rana Trekkspillklubb fikk celebert besøk da den russiske verdensmesteren i trekkspill, Vitaliy Maximov, nylig tok del i ei øving og imponerte med sine ferdigheter.

Musikantene i Rana Trekkspillklubb var spente og forventningsfulle da den regjerende verdensmesteren i trekkspill, Vitaliy Maximov, kom innom for å ta del i øvinga på Selfors skole mandag. Maximov er professor i musikk, og underviser ved konservatoriet på et universitet i Samara i Russland. Et av medlemmene i klubben, Frank Andersen, forklarer at det ikke er tilfeldig at den russiske mesteren tok turen innom Rana.

- Kona mi er søster av Maximovs kone, sier Andersen forklarende.

- De er på ferie her i et par uker, og i den forbindelse fikk jeg heldigvis overtalt ham til å komme og øve sammen med oss.

Storfisker

Maximovs datter, Svetlana Maximova var også med på øvingen, og fungerte som tolk for anledningen. Hun fortalte at faren hadde sine egne grunner til å komme til Norge.

- Han elsker å fiske, og prøver å gjøre det så ofte som mulig når han er her. Vår hjemby ligger langt unna havet, og det er sjelden han har så gode fiskemuligheter som her, smiler Maximova.

Musikk er likevel Maximovs største lidenskap, noe som kom tydelig til syne da han fikk et trekkspill plassert i fanget. Stillheten senket seg over forsamlingen da han begynte å traktere instrumentet med beundringsverdig ferdighet, og et ellers grått og trist klasserom forvandlet seg med ett til et stemningsfylt konsertlokale. Med rak rygg og dansende fingre lokket den russiske virtuosen både klassiske stykker og egenkomponerte melodier ut av trekkspillet, før han smilende oppfordret de andre musikantene til å bli med på spillingen.

Rørt til tårer

Maximovs flotte minikonsert gjorde sterkt inntrykk på de fremmøtte musikantene, og noen var bokstavelig talt rørt til tårer.

- Dette er det nærmeste jeg kommer å være religiøs, mumlet Erling Olsen og tørket vekk en tåre fra øyenkroken.

Musikantene vegret seg litt for å ta del i spillingen etter den utrolige oppvisningen, men det tok ikke lang tid før det var full jamming og improvisasjon fra øvrige trekkspill og andre instrumenter.

Leder av Rana Trekkspillklubb, Jan Kåre Andersen, forteller at dette er noe av det største som hadde skjedd i klubben siden den startet opp for over 30 år siden.

- Vi er veldig heldige som har fått besøk av en musiker av Maximovs kaliber. Det er en stor inspirasjon for oss alle, sier Andersen.

For de som har lyst å oppleve det ypperste av trekkspillmusikk på nært hold, er det bare å ta turen innom nattåpent på tirsdag. Etter all sannsynlighet vil Maximov holde en minikonsert på Meyersenteret som det lukter svidd av.


http://www.ranablad.no/kultur/article693372.ece