Emne: VS: 80 toradere deltok på det 13. toraderseminaret på Rennesøy
 
 
Rekorddeltakelse 

80 toradere deltok på det 13. toraderseminaret på Rennesøy fra fredag til søndag. Toradergeneral Arild Bjørn Stavsøien er kjempefornøyd med avviklingen.

Arrangøren, Rennesøy Toradergjeng, måtte sette tak på antall deltakere i årets toraderseminar i Vikevåg. Totalt 80 fra klubber i hele fylket var der i helga for å dra i belgen. Og få gode innspill fra flinke instruktører.
Fra tidlig lørdag morgen var det bare toradere å høre i Vikevåg.
Hele kulturhuset Meieriet hadde de «beslaglagt», i tillegg til kaibygget. De delte seg opp i mindre grupper og fikk innspill fra gode instruktører for å bli bedre til å dra i belgen.
Parkeringsplassen ved Meieriet hadde forandret status til campingplass sist helg og var fylt opp av bobiler, campingvogner og telt. Fra hele Rogaland kom det deltakere, så Randaberg og Rennesøy sine cirka 20 toradere var i mindretall. Men gøy hadde de det, så men.
Gøy på loftet
Gøy hadde de det også, de fem jentene, med ulik bakgrunn og bosted, som overnattet på flatseng på husflidloftet i Meieriet. De fem, som har passert den verste ungdomstida, syns det er herlig å komme ei helg bort fra mann og barn.
- Men det er iskaldt om natta her, smiler de, men røper samtidig at det ikke ble veldig mye søvn. De forteller at de prater ikke så mye på et treff som dette, men at de spiller på toraderne. Og så skryter de av instruktøren Arild Berge.
- Han har vært norgesmester, og så er han så flink med oss damene, en riktig damenes Jens, smiler damene i kor. Damene er Grete Jøssang og Bjørg Henriksen fra Strand Toraderlag, Anne Lise Dahle og Liv Torill Austigarden fra Bradur på Sola, og Unni Marie Lien fra Belgtøttene i Ølen.

God rekruttering
I en pause utenfor Meieriet traff vi på kameratene Øyvind Berge og Sverre Knutsen fra Strand Spelemannslag. De to karene, som også har passert middagshøyden, bodde i telt like ved Meieriet.
- Men det var vanskelig å få teltpluggene ned i asfalten, ler de. Men at det var kaldt om natta, nekter de for.
- Vi har gode soveposer, sa de, mens de satt mellom poser med Kims og Bamsemums, og andre ting som sto lenger under campingbordet. Men de er opptatt av å skryte av en flink lærer, Einar Gangenes. De har lært mye om hvordan de bør spille. Men det er ikke like enkelt å få fingrene med seg, sa de, før de forsvant inn til en ny leksjon i Meieriet.
Også ungdomslaget Heim på Forsand som ble startet for bare to år siden var på Rennesøy i helga. Medlemmene er i alderen 12 til 50 år, så rekrutteringen er tatt vare på.
Den tidligere norgesmesteren i torader, Arild Berge fra Tysnes, var der. Svein Håland fra Fusa ved Bergen og Camilla Fjeldberg fra Vinstra. Lokalt fra Rennesøy var Einar Gangenes og Bente Gudmestad med som instruktører.

Luft i belgen
Arild Bjørn Stavsøien, som leder den 11 personer store toradergjengen på Rennesøy, hadde også ansvaret for menyen til de sultne spilleglade toraderne.
Ertesuppe til lunsj lørdag formiddag, kjøttkaker med ertestuing og sviskegrøt lørdag kveld og lapskaus før hjemreisen søndag, er en god meny for mennesker som trenger å skape rikelig med luft i belgen for å spille best mulig.

Så er det et helt år til neste dragspelseminar...