Emne: VS: Vil kurse unge folkemusikere
Ref Telen 20. mars 2003  http://www.telen.no/apps/pbcs.dll/artikkel?Avis=TL&Dato=20030320&Kategori=KULTUR&Lopenr=30319004&Ref=AR 
 
Vil kurse unge folkemusikere


ØNSKER VELKOMMEN: Denne gjengen vil gjerne ha så mange unge folkemusikkutøvere som mulig med på nysatsingen UngFolk i begynnelsen av august. Fra venstre: daglig leder Øystein Akselberg i Telemarkfestivalen, kursleder på UngFolk, Tone Jorunn Tveito, Kari Lønnestad fra folkemusikkarkivet og Telemark folkemusikklag, og kursansvarlig og styremedlem i Telemarkfestivalen, Ingebjørg Bø.
Barn og unge med interesse for folkemusikk er velkommen til folkehøgskolen i Seljord i dagene 3. til 8. august. Da arrangeres nemlig kurset UngFolk for første gang.

De unge kan melde seg på i hardingfele, langeleik, torader, fløyte, munnharpe, kveding, dans og halling. Arrangørene har satset mye på å få med gode lærere på de ulike instrumentene, og har helt klart lykkes med det.

Spennende
-Vi føler at vi kan tilby et faglig spennende opplegg. I tillegg er det viktig at unge folkemusikere i Telemark kommer sammen og har det moro, med aktiviteter som turer, leik og konserter. Håpet vårt er at dette skal bli et årlig møtested, og at de som deltar i år vil komme tilbake igjen. Vi ønsker å skape et miljø blant de unge, sier Kari Lønnestad, som representerer to av arrangørene, nemlig Telemark folkemusikklag og Folkemusikkarkivet i Telemark. De to andre er Telemark musikkråd og Telemarkfestivalen.

Nybegynnere
Lønnestad skal selv være lærer i kveding på kurset, og er spent på hvor mange som melder seg på til nysatsingen.
–I utgangspunktet ønsker vi å få med deltagere fra Telemark, men de kan selvsagt også komme fra andre fylker.
-Stiller dere noen krav til kunnskaper på forhånd?
-Når det gjelder felespill så bør deltagerne ha spilt i minst et års tid. Men ellers kan det gjerne komme nybegynnere, sier Lønnestad.

Eget tilbud
De viderekommende i hardingfelespill og kveding får dessuten et eget tilbud, kalt MeisterUngFolk. Her vil det bli opplæring på et høyere nivå og fokus på å opptre for et publikum.
-UngFolk skal ikke konkurrere med de kursene som Telemarkfestivalen arrangerer, men komme i tillegg til disse, forteller daglig leder Øystein Akselberg. Han sier videre at Telemarkfestivalen er med på dette samarbeidet hovedsakelig fordi det er et positivt og nytt tiltak, som er i samme gate som det festivalen driver med.

Velkommen
-Vi kan vel oppsummere med at dette skal være lærerikt, moro og gi inspirasjon, sier kursleder Tone Jorunn Tveito, og ønsker velkommen til sang, dans og spill fra morgen til kveld i fem samfulle dager på Seljord folkehøgskule i begynnelsen av august.

FAKTA
• UngFolk er et nytt kursopplegg i regi av Telemark folkemusikklag, i samarbeid med Folkemusikkarkivet i Telemark, Telemark musikkråd og Telemarkfestivalen.
• Arrangeres på Seljord folkehøgskule i dagene 3. til 8. august, altså i forkant av Telemarkfestivalen.
• Hovedmålet med nysatsingen er å skape økt rekruttering til folkemusikken i fylket, samt et tettere miljø blant unge folkemusikere på tvers av kommunegrensene.
• Lærere: Øystein Romtveit, Torunn Raftevold Rue og Per Anders Buen Garnås (hardingfele), Gøril Ramo Håve (langeleik), Aaste Kveseth (torader), Silje Hegg (fløyte), Anders Røine (munnharpe), Kari Lønnestad og Ragnhild Furholt (kveding), Jorunn Manheim Torjussen (dans) og Eivind Bakken (halling).
• Kursleder: Tone Jorunn Tveito.

 
Mer om Telemarkfestivalen kan leses på http://www.telemarkfestivalen.no