© fo2:2re

  TINDRA  

Prøverøret på Bør & Børsen,

Trondheimsveien , Oslo

24. april 2003

             

Folkemusikkgruppen TINDRA har eksistert siden høsten 2000 og er sammensatt av kvederen Åshild Vetrhus frå Suldal i Ryfylke, felespilleren Jorun Marie Rypdal Kvernberg fra Fræna i Romsdal og vossingen Irene Tillung på trekkspill. Siden starten har TINDRA hatt en rekke oppdrag, fra Smuget i Oslo, vestlandsturné og kongebesøk, til Festival Tremplins i Brüssel i regi av Jeunesses Musicales.

 

24. april 2003 stod Viseklubben Nye Skalder som arrangører for konserten med TINDRA som ble holdt på Prøverøret, Bør & Børsen i Oslo, og uken før ble det avholdt en tilsvarende konsert på Fryd i Karl Johans gate, Oslo.


På programmet stod for det meste tradisjonsmusikk fra hjemtraktene som de selv har tilrettelagt og arrangert for besetningen. Repertoaret bar preg av gjennomførte, gode arrangementer med sentrering rundt selve samspillet. De formidlet et stødig musikalsk lydbilde til de rundt 20 publikummerne ved til enhver tid å lytte til hverandre. Det ble noe inderlig og sjelfullt ved fremføringen og den musikalske spenningen økte når de tre vekslet seg i mellom med hvem som hadde melodiføringen i låtene.

   

© fo2:2re

   

  Jorun Marie Rypdal Kvernberg       Irene Tillung  

 

Jentene åpnet med en vakker ”Barnebønn” og fortsatte med en springar fra sine hjemtrakter.

 

Jorun ga oss så et eksempel på slåttevandring ved å fremføre en polska fra Sverige som var mistenkelig lik den neste masurkaen fra Nord-Møre. Flere slåtter er oppkalt etter fugler og den neste vi fikk høre var en springar fra Voss kalt ”Gaukjen”.

 

De neste to vakre bånsullene handlet om hvordan det kan gå når snøen kommer og om bjørnen som valser i myra, den siste kombinert med halling.

   

© fo2:2re

     

  Kjærligheten har alltid vært et aktuelt tema. Vi fikk høre om en guttegal jente der ingen var bra nok. Åshild sang så om han Ola som tjente i kongens gård og fikk et trist budskap om at hans kjæreste var døende.          

 

   

© fo2:2re

 

Deretter fremførte de en Suldalspringar fra Åshilds hjemtrakter som ganske enkelt kan beskrives som ”homp i domp”-springar.

 

”Jeg råde vil alle” har undertegnede tidligere forbundet med en religiøs tekst. Her fremførte Åshild låten med teksten om en jente som ”kom på kakken” (les ”tjukken”) for å bruke et uttrykk fra Romsdal.

 

Et slåttestev fra Suldal – en reinlender m/tekst tilegnet et visst kronprinspar, var det neste nummeret.

 

 
 

             

Ellers hadde de fleste av tekstene denne kvelden et noe ”trist” budskap, som at man aldri bør dra til Lasseskar for å fri for der er det en far med tre døtre som ikke er bra nok. Det neste nummeret var også ”trist” og handlet om Marit som ble bergtatt av en tusse, men trodde han var en vanlig frier.

   

© fo2:2re

 

Et meget begeistret publikum applauderte høylydt og krevde selvsagt et ekstranummer.

Jentene valgte da to drikkeviser fra Hardanger og Åshild måtte finne fram sitt bi-instrument, en kam.