Bestill annonse
http://www.glomdalen.no/zett/

 16. november 2003
Dette skjer i helgen

30 år i trekkspillets tjeneste

NES:

Han var den første som hadde debutkonsert på trekkspill i Universitetets aula og han var den første musikklæreren i landet med trekkspill som hovedfag.


Skriv ut denne siden

Sett www.glomdalen.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken

Se større bildeFoto: Fotograf: Morgan Andersen

GOD AKUSTIKK: Det lyse, store kjøkkenet hjemme på Husmo er det beste stedet å øve, mener Ottar Johansen. Borsini-spillet med tre ekstra rader med melodibass er det samme han debuterte med for 30 år siden.

Sannsynligheten for at han også var den eneste ungen i mils omkrets som fikk sitt eget trekkspill bare fem år gammel er så stor at han helt sikker var førstemann her også.

Det er Ottar Johansen fra Årnes vi snakker om.

Han tar imot hjemme på småbruket Husmohaugen. Her henger hedersbevisene på mangeårig innsats for å fremme musikklivet i bygda. Den sirlige utklippspermen viser at debuten for 30 år siden ble stor suksess. Han fikk kommunens første kulturpris. Her øves det hver dag - på det skinnende hvite kjøkkenet.

I år markerer Johansen at det er 30 år siden debuten i Oslo med jubileumskonsert med unge og gamle trekkspillvenner i Nes kulturhus.

Tidlig

- Jeg fikk et lite pianospill av faren min da jeg var fem. Både han og onkelen min spilte. De første åra spilte jeg på gehør uten noter. Det ble litt mer orden på sakene da jeg begynte i lære hos Rolf Lennart Legrem. Høydepunktet var konserten foran 300 - 400 tilh ørere i Aulaen i Oslo, forteller han.

Den gang 28 år gamle Ottar Johansen hadde forberedt seg i tre år til det krevende programmet på debuten. Læreren var internasjonalt anerkjente Toralv Tollefsen. Det gikk bra. Han spilte Handel, Grieg og Mozart og tilhørerne gjorde krav på ekstranumre.

Flere hundre elever

Tusenvis av dansebein har svingt seg til «Ottar og Eilert» gjennom over 30 år. Samspillet med Eilert Engebretsen fra Disenå ble et begrep på lokale dansefester.

I dag har Johansen med seg Ivar Thoresen Dagenborg når det spilles opp til reinlender.

Gjennom hele sitt voksne liv har Johansen gjort trekkspill til noe langt mer enn gammeldans. På utallige konserter har fingrene gått varme med klassiske toner og slaviske rytmer ved siden av det tradisjonelle lå tbildet.

- Ennå finnes det nok noen som tror trekkspill er forbeholdt gammeldansen, tror han.

Hvor mange som har tatt sine første grep på knappene på hans trekkspillskole, er han ikke sikker på. Men det har vært flere hundre. I dag tar Johansen imot nye generasjoner trekkspillere hjemme på Husmo.

- Det finnes ikke to like elever. Noen tar det lett, andre må ha lengre tid. Men man behøver ikke være noe dårligere til å spille selv om man bruker lang tid på å lære.

Stian Carstensen fra Eidsvoll og Erik Bergane fra Solør er to av dem som startet musikkarrieren på Ottars musikkskole på Årnes. Det viste seg å være en god start.

- Stian begynte hos meg i ni-tiårs-alderen og har jo utviklet seg til å bli en multi-instrumentalist. Han var flink i alt. Erik var hos meg i to å r og er i dag dirigent i Oslo Trekkspillklubb. Begge, sammen med mange flere, skal være med på jubileumskonserten. Jeg gleder meg. Det er jo noe alltid noe eget med konsert på hjemmebane, sier Ottar Johansen.


Publisert : 31.10.2003 - 06:00Oppdatert: 30.10.2003 - 21:07


Skriv ut denne siden

Sett www.glomdalen.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken


På forsiden nå:

Fant elghode i søppla

Risikerer anmeldelse

Selger svinaktig mye gris

Juleminner fra stall til studio for Elias

Lasse går ikke

- Realistisk å få gå verdenscup

Halvparten kjøper juleflesket i Sverige

Fornuftig tilbaketog

Per renser tankene

Skadet på trening


KULTUR:

Juleminner fra stall til studio for Elias

Medvind for Blåfjell

Hordene kommer til kinoen

Kulturell katalysator med festforestilling

Der hjertet alltid banker

Øystein Sunde - og vel så det

Endelig kom Potter-femmer'n

Shabana går på ski

Penismonologene i Kongsvinger

Skriver revy-historie
Annonse:
NORGESLÅNET
Forbrukslån til alle formål
Opptil 150 000
Supertilbud London
20 sentrale hoteller-svært lave priser!
Statsjobb.no
Søk blant ca. 700 ledige stillinger i offentlig sektor.
Usafis.org
Arbeid og bo i USA.
Søk om arbeidstillatelse