Annonsering  |  Abonnement  |  Om oss  |  Vår historie  |  Kontakt oss  |  Linker
Lokalavisa for Røros – grunnlagt 1886
Torsdag 25. september
25. september
18. september
Tidligere utgaver
Hent artikkelliste fra arkivet...
Bestille abonnement? Klikk her...
 
Søk i Fjell-Ljoms nyhetsarkiv:
 
Kappspell med fest og folkeliv
Dalakopa gjorde sine saker bra, med livat og danseglad musikk.

Små og store rørosinger satte sitt preg på årets Kappspell som nå er avgjort, men resultatet blir kjent først ved juletider. Bortsett fra for alle dem som fikk med seg både festen og konkurransen i Storstuggu.

Tekst og foto: Jon Høsøien

For fest ble det, og en skikkelig konkurranse også. Ikke minst hadde den dansende juryen ikke noen lett jobb med å skille ut de aller beste. For det ble levert mye god dansemusikk disse to kveldene i Storstuggu.
Det skulle da også bare mangle, når ni av Norges presumtivt beste gammeldansorkestre samles til tevling. Ja, ikke bare ni. For i tillegg til disse, var det også hyret inn to orkestre til som skulle spille opp til dans etter av konkurransedelen var unnagjort. Det var vårt eget Småviltlaget og Nordafjells, og det ble minst like livat og dansbart som da de ni utvalgte spillte opp tidligere på kvelden.
Det hele begynte fredag kveld der arrangørene hadde fått et sør-afrikansk tromme- og marimbaband til Storstuggu. Og det ble en eksplosiv og fengende rytmeopplevelse, av en totalt forskjellig tradisjonsmusikk. Dette orkesteret som kommer fra Cape Town, har vært på et lengere opphold og turne i Norge og hadde flere konserter også mens de oppholdt seg på Røros,. blant annet i kirken og i kapellet.
Etterpå gikk så startskuddet for selve konkurransen. De ni som skulle konkurrere om heder og ære var Askerladden fra Asker, Brit Annes fra Stokke, Dalakopa, Edgar Heringstads orkester fra Stjørdal, Malvik og Trondheim, Hallingdal Kraftlag fra Ål, Ove Liff Kvintett fra Verdal, P. A. Røstad jr.s orkester med Einar Olav Larsen fra Verdal, Rusten og Aaseggs kvintett fra Oslo og Separatistan fra Verran.
Det hele ble inndelt i tre semifinaler, der vinneren av hver av dem gikk til den store finalen lørdag kveld. Det ble levert mye fin musikk, men de tre fagdommerne, pluss dansejuryen som besto av tre par, kom likevel greitt fram til de tre finalistene.
Vi kan naturligvis ikke røpe hvem de tre var, men bare antyde at trønderorkestrene som var i flertall i semifinalene, også var i flertall i finalen. Det var dansejuryen som først avga sine stemmer etter at hvert av orkestrene hadde spilt sine to leker. Og de ga tydelig uttrykk for at det ikke var så lett å skille de tre, og roste dem alle for god musikk.
Etter at alle var ferdigspilt, kom de tre fagjurymedlemene fram og avga sine stemmer med begrunnelse. Her ble nok poengforskjellene ltt større enn hos dansejuryen, men heldigvis var begge juryene enige om rekkefølgen på de tre beste gammeldansorkestrene i Norge.
Arrangørene av Kappspell, NRK, Storstuggu, kommunen og de tre folkemusikk- og danselagene i Røros, kan si seg svært så fornøyd med med opplegget og gjennomføringen. Folkene i Storstuggu hadde som vanlig laget en vakker ramme rundt konkurransen, med en like elegant som enkel dekor på scenen. Det hele ble bundet sammen på typisk lun måte av Andreas Lunnan som nok en gang viste at han kan både denne musikkformen og denne typen underholdning.
Primus motor på lokalplanet for hele arrangementet har vært Rolf J. Feragen. Han ble da også behøring takket for sin innsats etter at NRK-opptakene var over. Han kan forøvrig opplyse at NRK nok en gang var svært fornøyd med Storstuggu. Litt mindre publikum en ventet fredag, men til sammen var det bra oppmøte med omlag 800 menensker i Falkbergetsalen. Og lørdag var stemningen stor, med fullt gulv hele kvelden av danesglade tilhørere, mange av dem hadde kommet langsveifra i ens ærend for å får med seg god gammeldansmusikk, og en spennende konkurranse.
Alle dere andre må vente til jule- og nyttårshelgen for å oppleve det samme.© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.
Enhver kopiering av innholdet på disse sidene skal avtales med rettighetshaver.
Webutgaven publiseres av avisas redaksjon i system levert av Maxus Media