Bestill annonse
http://www.rb.no/zett/

10. november
nr 1 nr 2 nr 3

Spellemann i 30 år

Han var den første som hadde debutkonsert på trekkspill i Universitetets aula, og han var den første musikklæreren i landet med trekkspill som hovedfag.

Skriv ut denne siden

Sett www.rb.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken

Sannsynligheten for at han var den eneste ungen i mils omkrets som fikk sitt eget trekkspill bare fem år gammel, er så stor at han helt sikkert var førstemann her også.

Det er Ottar Johansen fra Årnes vi snakker om.

Han tar imot hjemme på småbruket Husmohaugen. Her henger hedersbevisene på mangeårig innsats for å fremme musikklivet i bygda. Den sirlige utklippspermen viser at debuten for 30 år siden ble stor suksess. Han fikk blant annet kommunens første kulturpris.

Begynte tidlig

Søndag 16. november markerer Johansen at det er 30 år siden debuten i Oslo med jubileumskonsert i Nes kulturhus. Interessen for å spille trekkspill startet mange år før debutkonserten.

- Jeg fikk et lite pianospill av faren min da jeg var fem. Både han og onkelen min spilte. De første åra spilte jeg på gehør uten noter. Det ble litt mer orden på sakene da jeg begynte i lære hos Rolf Lennart Legrem. Høydepunktet var konserten foran 300-400 tilhørere i Aulaen i Oslo, forteller han.

Den 28 år gamle Ottar Johansen hadde forberedt seg i tre år til det krevende programmet på debuten. Læreren var internasjonalt anerkjente Toralv Tollefsen. Det gikk bra. Han spilte Händel, Grieg og Mozart, og tilhørerne gjorde krav på ekstranumre.

Ikke bare gammeldans

Tusenvis av dansebein har svingt seg til «Ottar og Eilert» gjennom over 30 år. Samspillet med Eilert Engebretsen fra Disenå ble et begrep på lokale dansefester. I dag har Johansen med seg Ivar Thoresen Dagenborg når det spilles opp til reinlender.

Gjennom hele sitt voksne liv har Johansen gjort trekkspill til noe langt mer enn gammeldans. På utallige konserter har fingrene gått varme med klassiske toner og slaviske rytmer ved siden av det tradisjonelle låtbildet.

– Ennå finnes det nok noen som tror trekkspill er forbeholdt gammeldansen, tror han.

Læreren til Stian Carstensen

Hvor mange som har tatt sine første grep på knappene på hans trekkspillskole, er han ikke sikker på. Men det har vært flere hundre. I dag tar Johansen imot nye generasjoner trekkspillere hjemme på Husmo.

– Det finnes ikke to like elever. Noen tar det lett, andre må ha lengre tid. Men man behøver ikke være noe dårligere til å spille selv om man bruker lang tid på å lære.

Stian Carstensen fra Eidsvoll og Erik Bergane fra Solør er to av dem som startet musikkarrieren på Ottars musikkskole på Årnes. Det viste seg å være en god start.

- Stian begynte hos meg da han var ni-ti år, og har jo utviklet seg til å bli en multi-instrumentalist. Han var flink i alt. Erik var hos meg i to år og er i dag dirigent i Oslo Trekkspillklubb. Begge, sammen med mange flere, skal være med på jubileumskonserten. Jeg gleder meg. Det er jo noe alltid noe eget med konsert på hjemmebane, sier Ottar Johansen.

Navn: Ottar Johansen

Alder: 58 år

Bosted: Husmohaugen på Årnes

Sivilstand: Ugift

Yrke: Musikklærer med trekkspill som hovedfag.

Utgivelser: «Lørdagstrall» med egne komposisjoner, «Det svinger» med evergreens, kassett med komposisjoner av Ottar E. Akre, to lp-plater sammen med Hans Brimi, fele.

Aktuell: Markerer 30 år siden debuten med konsert med trekkspillvenner i Nes kulturhus 16. november. Spilt inn solo-cd-en «Fra Bach til Frosini» denne høsten.


Publisert : 31.10.2003 - 06:30Oppdatert: 30.10.2003 - 19:38


Skriv ut denne siden

Sett www.rb.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken


På forsiden nå:

Frykter for sikkerheten når OSL kutter årsverk

Unik ubåt fra Kjeller

Klare for to minutters fest

Ligger litt bak de beste

Krystallklart «nazi-nei»

Do-kunst ble for drøyt

- Fullt mulig å snu sjumålstap

Grep sjansen da ringreven førte an

Moroa over for Øyvind

Flott og fritt etter noter


Lokal kultur:

Do-kunst ble for drøyt

Flott og fritt etter noter

Dansefest i lange baner

Gleder seg til show

Ny fart i kinosaken

Medieelever tar over TVRomerike

Historisk jazzkveld

En liten og en stor Sølvgutt

Alles mormor med voksenbok

Kunst i fokus på Kudramuda
Annonse:
NORGESLÅNET
Forbrukslån til alle formål
Opptil 150 000
Supertilbud London
20 sentrale hoteller-svært lave priser!
Statsjobb.no
- Søk blant ca. 700 ledige stillinger i offentlig sektor.