Bestill annonse
gd.zett.no
Hva mener du om GDs nettavis? Det er vårt mål at nettavisen for Lillehammer og Gudbrandsdalen stadig skal forbedres og utvikles. Derfor er vi avhengig av innspill fra leserne. Ros og ris. Send meg en mail!
Kristian Skullerud, Ansvarlig redaktør
 Gudbrandsdølen Dagningen - 4. januar - tlf. 61 22 10 00 - redaksjonen@gd-nett.no
 GD I DAG
 Nyheter
 Kultur
 Sport
 Dagens leder
 Kulturkalender
 Leserbrev
 Arkiv
 
 ABONNEMENT
 Bestille abonnement
 Abonnementsservice
 Betingelser
 Priser
 Her får du kjøpt GD
 
 ANNONSER
 Bestille annonser
 Priser
 Grafiske tjenester
 Forbruker & Media
 
 OM GD
 Adresser
 Fakta om GD
 Søknadsskjema GD-fondet
 Ta kontakt
 
 GD-CUP KORPS
 Informasjon 2004
 Påmeldingsskjema
 Resultatliste
 
 SØK
Nyheter i GD
Kvasir
Altavista
 
 

 LANGRENN
 GD Cup 2004

 ISHOCKEY
 Eliteserien
 1. divisjon
 Eldre junior elite
 Yngre junior elite

 HÅNDBALL
 Resultater

 FOTBALL
 Tippeligaen
 Toppserien kvinner
 1. div menn
 2. div. kvinner avd. 1
 3. div menn, avd 6
 3. div menn, avd 7
 Indre Østland
 Fotballkrets

resultater fra:
Dansedronningen runder 100

Skal du i bursdagsselskap på aldershjemmet på Otta i dag, så ta med dansesko. 100-åringen Mathilde Bergum spiller opp til en svingom.

AV VIDAR HEITKØTTER
Skal du i bursdagsselskap på aldershjemmet på Otta i dag, så ta med dansesko. 100-åringen Mathilde Bergum spiller opp til en svingom.
SELSRO: Dette er humørjenta som plutselig kan overraske alle med et hallingkast. Toraderen og munnspillet er aldri langt unna. Og blir det for tungt å da trekkspillbelgen, traller hun resten av valsen.
Men med et stort glimt i øyet kan jubilanten like godt lure seg unna alle. Da stenger hun seg inne, og vil ha alt for seg selv. Og det har hun lov til, etter å ha vært i tjeneste for andre i alle sine 100 år.
@Mellom-tittel: Hele Selsro danset
@Tekst: Det var stort, et ubeskrivelig øyeblikk, og et minne for livet å få møte Mathilde denne dagen. Midt i en ring av strålende, gamle ansikter, satt den eldste av alle med et lekende munnspill i fingrene. I dansende glede, løftet hun seg fra stolen, klappet i hendene og sang så muntert og friskt at hele Selsro danset. Der og da var det ikke til å tro at den samme jenta virkelig runder 100 år i dag.
– Gratulerer, Mathilde! Den som bare visste hva du har så lyst til å fortelle, der du sitter smilende med dine egne tanker. To gnistrende øyner merker seg alt som skjer i rommet. Hun smiler til kjenninger, og er forbausende skarp til å kjenne alle som flyr i dørene.
De som kjenner henne best, vet at hun den siste tiden har fulgt nøye med på kalenderen; - i spenning om hun får være med fram til fødselsdagen. Hun har lagt en strabasiøs marsj bak seg. Ikke det minste rart at hun enkelte dager bare vil ta det med knusende ro.

Men så slår det plutselig et lyn i de kveke fingrene. Hun griper toraderen, og slipper ut sitt ungdommelige humør. Alt på huset stopper opp. Alle samler seg rundt Mathilde, som har vært et midtpunkt på Selsro så lenge aldershjemmet har bestått.
Etter en stor operasjon kom hun til det som var Sel aldersheim på Øvre Dahle. Det gikk ikke lang tid fra operasjonen til arbeidslysten var på topp igjen. Slik arbeidet hun seg inn på kjøkkenet. Etter noen år, ble hun med på flyttelasset til nye Selsro på Otta. Hun var fast inventar hos kjøkkensjefen, hun hadde omsorg for alle, og var den kjappeste av alle til å holde orden på kjøkkenet.
Det er ingen som nøyaktig vet hvor mange år hun var i arbeid. Men på dagen hennes i dag, fortjener hun all den heder og takk kommunen kan gi henne for lang og tro tjeneste.

Arbeidsdagen startet på det vesle husmannsbruket Harestein i den bratte Solhjemslia. Der fikk Anne og Mikkel Harestein Bergum den tøffe jenta som nummer ni av elleve unger. Familien flyttet seinere til bruket Solhjems-Bergum, og omsorgsfulle Mathilde var til stor hjelp for foreldrene og brødrene i mange, mange år.
Gardsarbeidet hjemme, og somrene på Kringsetra. Det er så mye hun kunne fortalt oss. Men hun gjør det ikke på kommando, og tar seg heller en svingom med munnspillet. Søster Rønnaug, som fylte 95 år den 2. november, er like spretten og sprek. Hun bor hjemme i Liavegen på Otta, og sørger for middag til familien hver eneste dag!
Men ikke i dag. I dag er det julebord og kaker og kaffe hjemme hos Mathilde. Og treffer det seg slik at jubilanten er i sitt rette humør, blir det garantert et festlig lag med munnspill og trekkspill.
Den som er riktig mjuk i kroppen, og aldri har kjent smerte av gikt, er jenta som har båret de tyngste børene opp til Solhjems-Bergum.
Mathilde svinger seg trill rundt, og slår seg på foten. Det er en vane for henne å skape liv og moro på aldershjemmet. Men får hun øye på et nytt ukeblad i bokhylla, stopper musikken. Da blar hun fort for å finne nytt fra Slottet, og Dansedronningen i 100 er ikke redd for å synge ut når hun synes det går over styr for de kongelige.


 

Tips andre om denne saken
GD på nett
Du kan få hele GD på internett. Ved å trykke her kan du få tilgang til dagens avis i PDF-format. En enkelt avis koster kr. 15,-. Abonnenter på papiravisa kan få nettavisen for et tillegg på kr. 100 pr. halvår. Avisa kan også kjøpes for kr. 990 for et halvår og kr. 510 for et kvartal.

Mer info

Andre nyheter
Elisabeth (67) reiser ut igjen

Fjellhotell under snøen

Vil overta hytteområde

 Kultur
Setter i gang nettauksjon også

 Sport
Skal lære av Lillestrøm

Velg kommune
Pris fra      til
  


Velg områdeVelg arbeidsomr.

Velg områdeVelg bilmerke
Andre tjenester
båt | stort og smått sett inn annonse e-post-varsling min zett | lokalaviserBøker
Kino
Musikk

  ANNONSER     ANNONSER     ANNONSER  
Rudi Gard
Hamar Nettsenter
HO-Media
Jørundgard Middelaldersenter as
Avis i Skolen, Oppland

 
GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN AS, Postboks 954,
2604 Lillehammer

GD Reklame: tlf. 61 22 10 00, fax 61 26 09 60,
annonse@gd-nett.no
Redaksjon: tlf. 61 22 10 00, fax 61 25 09 20,
redaksjonen@gd-nett.no
sporten@gd-nett.no
debatt@gd-nett.no
Opplagsavdeling: tlf. 61 22 10 70, fax 61 25 09 24,
abonnement@gd-nett.no
Lillehammer Distribusjon
tlf. 61 22 10 80, fax 61 25 09 24,
Distribusjonsleder liv.berit.haugen@gd-nett.no
Daglig leder arnulf.erichsen@gd-nett.no

GDs avdelingskontorer
Vinstra: Tlf. 61 22 10 00, fax 61 29 24 10
Otta: Tlf. 61 22 10 00, fax 61 23 59 90
Lom: Tlf. 61 22 10 00,