Bestill annonse
http://www.tk.no/zett/

Kjøp hele TK elektronisk nå
  
 

Gammeldans i kirka og salmer i baren

Endelig skal Henning Sommerro få vise en annen side av seg selv. Han vil danse gammeldans i kirka.


Skriv ut denne siden

Sett www.tk.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken

Se større bilde

Henning Sommero (til venstre), Lilly Husby og Svein Sæter har kommet i mål med programmet til årets Vårsøghelg.

- Det har tidligere vært framført i blant annet Nidarosdommen, så ingen bør få sjokk av dette. Men likevel kan kanskje noen steile litt, medgir komponisten.

Søndag inviterer Vårsøghelga til «Vindens Hjul» i Stangvik kirka, som er tilrettelagt av Henning Sommerro. Gammeldansorkestret Dalakopa fra Røros og koret Bel Canto fra Sandefjord blir sentrale i framføringen.

I Hyldbakks ånd

«Vindens Hjul» er garantert en kirkekonsert du aldri har hørt tidligere. Her er salmer fra katolisismen og de rike polstradisjonene på Røros blandet sammen.

Selv synes Sommerro dette virkelig er i Hyldbakks ånd, som favnet alt fra kirke til bar. Slik som en rekke andre store forfattere har gjort før ham.

- Jeg ser ingen stor forskjell på finkultur og flatfyll. Bjørnstjerne Bjørnson var også finkulturell, men gjorde samtidig ting han ikke burde gjøre ifølge samfunnet, provoserer Sommerro med et smil.

Så nevner han at en av salmene i «Livets Hjul» faktisk er skrevet av Johan Falkberget, en forfatter som Hans Hyldbakk virkelig ser opp til.

- Da Hans jobbet som selger på 30-tallet, passerte han huset hvor Falkberget bodde. Men han hadde så mye respekt for ham, at han ikke våget å banke på, smiler Sommerro.

Krever Henning

Svein Sæter og Lilly Husby i Laget Vårsøg røper det er en intern kamp innad i styret. En kamp som Henning Sommerro er i ferd med å tape.

- Det er nærmest et folkekrav at han må mer på scenen. Folk får ikke nok av ham bare på Kleivakvelden.

Der skal han vanen tro opptre sammen med blant annet Odd Børretzen, Lars Martin Myhre, Susanne Lundeng og ikke å forglemme Jon Pål Inderberg.

- Vi ønsker å vise komponisten Hennig Sommerro. Men her i Surnadal «får» han ikke spille noe annet enn Vårsøg. Derfor er vi glade for å at han får framført «Livets Hjul», sier Husby og Sæter.

Mange barnedikt

I fem år har skolebarn i Surnadal kommune levert dikt til Vårsøghelga. Når fristen løper ut i denne måneden, skal de siste diktene til bokprosjektet plukkes ut.

For på Kallastuå blir boka «Dikt frå Vårsøglandet» lansert sammen med illustrasjoner fra elever ved kulturskolen. Søndag kveld blir det konsert i kulturhuset, hvor en del av diktene er tonesatt av en rekke musikere.

- Dette er et prosjekt vi kan være stolte av. Vårsøghelga skal være annerledes. Vi ønsker å bruke artister som kan holde små seminarer. De som ikke vil det, får heller ikke lov å komme, sier Sommerro.

Og endelig har Vårsøghelga klart å realisere seminaret om slektsforskning. De jobber også med både tegne- og skrivekurs for ungdom.

- Da er vi tilbake til utgangspunktet. Slektsforskning var tenkt å være en bærebjelke. Og med både kor og korps, kirke og bar, så har vi vel klart å dekke hele spekteret, smiler Henning Sommerro.

Som tror at selv Hans Hyldbakk ville vært fornøyd med årets Vårsøghelg.


Publisert : 09.02.2004 - 21:41


Skriv ut denne siden

Sett www.tk.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken


På forsiden nå:

Averøy-brønnbåt klar for Chile

Bergsøyingene vil ha bort bommen

Museum på flyttefot

Føler støtte fra topp og bredde

Fikk toppkarakter og plass i junior-NM

Gammeldans i kirka og salmer i baren

Vant datakontrakt i kamp med de store

Vil øke fartsgrensen

Skal smile for første gang på 20 år

Rent mel i posen


Speilet:

Museum på flyttefot

Gammeldans i kirka og salmer i baren

Storbandjazz og måsa i svingende harmoni

Fornøyelig småbykomikk

Sopran-dronningenes store kveld

Forblåst og hodeløs

200 på nyttårs- konsert i Øytun

Kongen av Festiviteten

Operaunderskudd som ventet

Bokbåten sprer teaterglede
Annonse:
NORGESLÅNET
Forbrukslån til alle formål
Opptil 150 000
Supertilbud London
20 sentrale hoteller-svært lave priser!
Statsjobb.no
Søk blant mange interesante stillinger i offentlig sektor
Høgskolen i Agder
Sørlandet hele året
Velg blant over 140 studier