Bestill annonse
http://www.tk.no/zett/

Kjøp hele TK elektronisk nå Nordmørstippingen
  
 

Eksotisk og tradisjonelt

Bestefar og barnebarn Petter Andreas Røstad er noe av det ypperste på gammeldans i Norge. Det viste de på Nordvesttrettet i helga.


Skriv ut denne siden

Sett www.tk.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken

Se større bilde

Peders var et nytt bekjentskap i Foldfjorden i helga, et meget sterkt lag bestående av Johs. Holten, John Kvande og Peder Hønsvik på trekkspill akkompanert av Odd Rotmo og Trond Larsen.

P.A Røstad jrs orkester med Einar Olav Larsen på fele var nok uten tvil det største navnet under helgas Nordvesttreff. Bestefar og barnebarn Røstad, begge med fornavn Petter Andreas Røstad, senior og junior, gikk av med seieren i «Kappspell» på NRK, noe som slett ikke er vanskelig å forstå etter det de viste i Aure.

Når de får med seg den glimrende felespilleren Einar Olav Larsen samt et utmerket komp, er man sikret topp gammeldans. Og orkesteret skuffet ikke. De visste også å fri til et heftig dansende publikum.

Nordvesttreffens Venner kan nok en gang notere seg for et vellykket arrangement. Fra fredag kveld til ut i de små timer natt til søndag var det bare én ting det handlet om i Foldfjorden: gammeldans.

Artistene var mange, og variasjonen var stor både i ferdighet og repertoar. Jularbo-tradisjonen var selvsagt ivaretatt, noe annet tillater ikke treffgeneral Sigmund Fuglevaag. Og han kunne denne gangen skilte met et meget eksotisk innslag, nemlig den finske gruppa Vanjaveden Pelimanit, et tradisjonelt finsk spelemannslag fra sør i landet. De spilte mandolinbasert folkemusikk, med ei herlig blanding av ung og gammel i besetningen. Skikkelig moro var det, og midt opp i alle trekkspilltonene var det kjærkomment å få låne øret til litt andre klanger.

Mye lokalt

Den kjente trekkspillvirtuosen Sigmund Sæter stilte delvis opp for egen regning, delvis i samspill med dattera Elin, og Sæter spilte både tradisjonell gammeldans, og som under konserten lørdag; litt mer uvante toner som køntri- og irskinspirert musikk og til og med en czardas.

Sæter stilte også opp sammen med brødrene Langli, alle tre fra Selbu, da disse dro til med Jularbo-toner av beste merke. Brødrene Langli er ikke av de som er mest ute og deltar på treff og festivaler, men de gjorde sine saker meget bra. Jularbo-tradisjonen lever videre i beste velgående.

Og selvsagt var det mange lokale innslag, både under fredagens gammeldanskafe, og under konserten lørdag. Sigmund Fuglevaag skal ha ros for at han involverer de lokale kreftene, og gir rom for bl. a. ungdommer fra kulturskolen.

Aure Toraderlag var selvsagt på spillelista under begge arrangementene, og under kafeen fredag var det lagt inn noe som ble kalt Aure-timen. Her deltok også en svenske, som har gjort aurgjelding av seg. Per Johnny Norlen er en habil felspiller, og har spilt med bl.a. Brødrena Lindqvist og Arnsteins. Aures egne torader-fantomer, Alf Magne Langholm og Vegard Hansen, stod for arrangementet raskeste fingrer, og demonstrerte en nærmest frapperende teknikk da de stilte opp som duo med komp.

Fra Romsdal kom Tressalaget, anført av 82-årige Olav P. Hjelvik. Mer enn en sperret nok opp gluggene da de fikk høre alderen på Hjelvik. Det er nok mange 20-åringer som skal slite med å holde tritt med veteranen fra Gjermundnes. Peder Hønsvik var på plass også denne gangen, han var spesielt invitert for å spille tango. Og med gruppa Hjemmelaget ble det tango så det smalt, den ene såpass «heavy» at Hønsvik betvilte at de fikk komme igjen neste år.

Ny scene

For det skal vel ikke være noen grunn til at det ikke skal bli noe neste år. Årets Nordvesttreff gikk som smurt, og området rundt grendahuset Bergtun og Straumsvik skole fungerer fint som arrangørsted.

- Men drømmen er å få til et telt eller en paviljong med ei scene der de ulike grupperingene kan få utfolde seg, seier treffgeneral Fuglevaag.

Han innser at bare ei trang scene blir for lite i lengden, men ser også samtidig at flere fasiliteter øker både kostnad og behovet for dugnadsinnsats. Og dugnadsinnsatsen er allerede stor som den er.

En relativt beskjeden gjeng entusiaster som altså kaller seg Nordvesttreffens venner har stått på sent og tidlig, ikke minst den siste uka. Noe stor inntjening har ikke arrangementet, kanskje et par titusener.

- Det hadde vært mange enklere måter å tjene penger på. Men det er nå ikke for pengene vi gjør dette, sier Sigmund Fuglevaag.

Arrangørene er i alle fall fornøyd med oppslutningen, og opplevde fullt hus både fredag kveld og på konserten lørdag. Og på dansefesten om kvelden var det godt over 300 som betalte pluss en rekke gratisbilletter.


Publisert : 20.06.2004 - 21:01Oppdatert: 20.06.2004 - 21:02


Skriv ut denne siden

Sett www.tk.no som Hjemmeside

Tips en venn om denne saken


På forsiden nå:

Tredje gang vant hun

Dagpendlernehar «tilpasset» seg

Konsert på Nordmøres tak

Falt fra god plassering

Svidd gummi og hissige motorbrøl

Toppkarakterer til Kristiansund

Og så kom tapet

Fram fra glemselen

Får tilbake husleie

Vil samarbeide med Trondheim


Speilet:

Konsert på Nordmøres tak

Fram fra glemselen

Proffen som falt for både Lady og dal

Spiller på både seks og fire

Skeptisk til Festiviteten

Kulturhistorie på veggen

Eksotisk og tradisjonelt

Ingen kunst å være snill

Danserne imponerte

Ladyen i toppform 100 år etter sin død
Annonse:
NORGESLÅNET
Forbrukslån til alle formål
Opptil 150 000

Supertilbud London
20 sentrale hoteller
-svært lave priser!

Statsjobb.no
- Ledige stillinger i offentlig sektor