T-a.no
Forsiden > Tips oss »
05.01.2004

»  Musikk
»  Film
»  Bøker
»  Kinoguiden

Været
Diskusjonsforum
Temasider
Cognac
Elgjakta
Kjæle- og husdyr
IT
Jul
Les avisa på:
WAP
PDF
Kundeservice:
Kontakt oss
Annonser
Abonnement
Avis i skolen
Webkamera
Om oss:
Fakta om oss
Sjefredaktøren
Adm.dir. NY!
Ansatte (e-post)
Arrangementer
Lokalisering
Organisering
Dekningstall
Avisa blir til
Olav Myhr
Været i dag:

Søk:
På våre nettsider:WWW:

Yahoo
Google
AltaVista
KvasirForstørre bildeBestill bilde
MESTERLAGET: Samlet i "bestefarstuggu", fra.v Einar Olav Larsen, Villy Kvernmo, Andreas Lunnan, programleder, Bjørn Bakkan, Petter Andreas Røstad jr., Petter Røstad sen. og Bjørn Aril Aksnes. Foto: Marcus Husby.
Kappspelte til gull


LEVANGER: For gammeldansfrelste mennesker var det absolutt ingen overraskelse at det ble Petter A. Røstad jr.s orkester fra Levanger/Verdal, med Einar Olav Larsen på fele, som spilte seg frem til uoffisielle norgesmestere i gammeldans.

JOHS BRANDTZÆG


I går kveld feide Røstad-gjengen all mulig tvil til side i finalen i Kappspell. De var så utvilsomt konger i Storstuggu på Røros. Alle fagdommere og dansejuryen rangerte dem som nr. 1.
Det var faktisk hardere for dem å komme seg til finalen da de måtte nøye seg med en topoengs seier.
– Æ ha en veldig god feeling etter finaleslåttene. Ber hi vi knapt spælt nån gång. Vil dæm itj ha de denne så veit æ itj ka vi ska by dæm, tænkt æ i mett stille sinn, sier vanligvis så forsiktige nestor i gruppen og bestefar til lederen, Petter Andreas Røstad (76) senior.
Og både fagdommere og dansere viste at de ville ha det de ble budt.


Strålende fornøyd

En strålende fornøyd orkesterleder, Petter Andreas jr. er også fornøyd med innsatsen under semifinaler og finale. Alt vi har sett i fire programmer ved juletider er tatt opp på Røros ei helg i september. Men resultatene er blitt holdt hemmelige til NRK1 viste dem nå med grand finale i går kveld.
Det er veldig viktig å velge de rette slåttene ved slik konkurranser. Det skal være sugende dansetakt og driv over musikken. Og den skal være så vanskelig at musikerne får vist hva de kan. Da orkesteret var i finalen i 1999 ble det sagt at gullet røk på at de spilte for "fine" slåtter.
I semifinalen spilte de en pols etter Einar Valøen fra Kvam. De beste innherredspolsen som er laget, har Sven Nyhus sagt. Og de spilte en reinlender av P.A. Røstad sen.
I finalen slo de til med en vals av Sven Nyhus, "Fjellfiolen" og en polka av svenske Ludgo-Pelle.


Plateopptak

Orkesteret har vært ute og spilt i jula også. Fire kvelder fra Namsskogan i nord til Haltdalen i sør, forteller P.A. junior.
Og sammensetningen er litt forskjellig. Aasmund Bjørken var med til Namsskogan, å 'n bæstefar hi vesst vældig løst te å bli med te Haltdalen, forteller junior da vi "jukset litt" og laget dette på forhånd.
Og nå står plateinnspilling for tur på nyåret.
– I studio?
– Vi får se. Jeg har mest lyst til å gjøre live-opptak. Inspirasjonen fra danserne gir en motivasjon som er vanskelig å opparbeide i studio, sier orkesterlederen.


Åpner dører

Ellers åpner dette nye dører for orkesteret. Til våren og trolig til høsten, skal de dra på turné for Norsk folkemusikkscene rundt i landet. Og de får flere spilleoppdrag.
– Det er det beste. Vi vil så veldig gjerne ta vare tradisjonsmusikken og sette vårt eget preg på den arven vi har fått fra Hilmar Alexandersen og andre, sier Petter A. Røstad jr.
– Vi er også glad for at NRK med Andreas Lunnan i spissen lager disse programmene. Det betyr mye for musikksjangeren.
Det er ennå ikke bestemt om det blir en ny konkurranse i 2005. Men det jobbes nå for å få lagt finalen til Stiklestad i så fall. Det har vært en vane at vinnerne det ene året har fått hjemmebane i "omkampen" to år etterpå.
La oss slå grundig fast at det musikalske nivået på Kappspell 2003 lå meget høyt. Spenningsnivået var intenst og det er ingen tvil om at sluttspill-deltakerne hadde forberedt seg godt til dette uoffisielle Norgesmesterskapet i gammeldansmusikk, sier programleder Andreas Lunnan, som mer enn gjerne leder nye Kappspell-runder.
PS I går kveld ble P.A Røstad jr & co hedret – til stor applaus – med blomster av kulturpolitiker Jostein Grande, da gjengen opptrådte sammen med Vømmølgutan på Cats i Verdal.Skriv ut denne artikkelen 
Tips en vennAvisa på PDF


Siste CD-omtaler
Flere omtaler

Siste film-omtaler
Sabla bra sjørøveraction!
FILM
Tittel: Kaptein Sabeltann
Regi: Stig Bergqvist, Rasmus Sivertsen (medregissør)
Manus: A. Johansen, D. Regal


Hjertet foran puppen
Tittel: Kalenderpikene
Regi: Nigel Cole
Manus: Juliette Towhidi, Tim Firth
Sjanger: Komedie/Drama


Spektakulært vås
Matrix Revolutions
Regi: Wachowski-brødrene
Science-fiction
USA
15 år


Må bare oppleves
Tittel: Pianisten
Regissør: Roman Polanski
Sjanger: Drama


Vakkert – det er alt
ALLTID vil det stilles store forventninger til en film der George Clooney og Catherine Zeta-Jones spiller sammen. De er superstjerner og selvsagt innleid for...

Flere omtaler

Siste bok-omtaler
Slagferdig av Kvistad
"Stiklestadspelet. Slaget som formet Norge"

Storslagen sagafortelling
"Frost"
Forfatter: Roy Jacobsen
Forlag:
Cappelen


"Feiende flott dame"
"Våre bruer"
Forfatter: Fotografert og beskrevet av Johan Brun
Forlag:
N.W. Damm&Sønn


Lettvint om Rosenborg
"Gyldne fotballminner"
Rosenborg Ballklub 1967-69
Sjanger:
Fotballbok
Forfatter:
Norvald Kjenstad
Forlag:
Trøndersk Forlag


Nøkternt om vennskap
Bok: Venner for harde livet
Sjanger: Fagbok
Forfattere: Marit Slagvold og Birgitte Lange
Forlag: Aschehoug


Flere omtaler
Utgiver: Trønder-Avisa A/S, Hamnegata, 7738 Steinkjer. Telefon 07412.
Ansvarlig redaktør: Arve Løberg. Adm dir: Torkel Ystgaard
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. ©Trønder-Avisa.
E-post: Redaksjonen@T-A.no

Nettsteder og hjemmesider som ønsker å benytte seg av stoff publisert i Trønder-Avisas nettutgave, eller legge peker (lenke) direkte til den enkelte artikkel, må innhente tillatelse fra ansvarlig redaktør i Trønder-Avisa.