Bestill annonse
http://laagendalsposten.zett.no/

Nyheter
Sport
Kultur
Meninger
Leder
Tema
Lp som startside

Les hele avisen


Bykart
Horoskop
Humor
Kryssord
SMS-tjenester
Sommerbuketten
Språkråd
Søk på nettet
Turistinfo
Webkamera

Avis i skolen
Hjernetrim
Musikkguiden
Ung
Ungdomsavisa

Aviskiosken
Bedriftskatalog
E-post katalog
Folkevalgte
Vennskapsbyer

Abonnement
Annonsere
Arkiv
E-post-adresser
Fotobestilling
Klassebilder
Løssalgssteder
Møt oss
Om Lp
Tips oss
Uteblitt avis
Søk i Lp:


 
  Google
  Kvasir
  Yahoo
  Gule Sider
  Altavista
  Lycos
  HotBot

 


Kongsberg, Onsdag 7. juli 2004
Sist oppdatert kl.: 22:13
Såtvedt spilte seg til seier


BLID NORGESMESTER: Trude Såtvedt (18) fra Efteløt ble norgesmester på torader i helga. FOTO: INGER LYCKE-HALVORSEN

Trude Såtvedt (18) fra Efteløt begynte å spille torader på trass. I helga ble hun norgesmester på Titanofestivalen.

Inger Lycke-Halvorsen

Trude Såtvedt er rett og slett blid. Hele jenta lyser, og hun ler samtidig som hun snakker. Hele tiden. Kanskje ikke så rart, siden hun nettopp er kåret til den beste i hele landet på torader. Hun smiler opp fra kaffekoppen hun har fått plassert foran seg, og forteller om hvordan hun begynte å spille. For hva får en atten år gammel jente til å spille trekkspill?

Terge mamma
– Jeg startet på toraderkurs da jeg var ni. Men det var så utrolig kjedelig, jeg orket bare ikke å fortsette. Så mamma tok over plassen min på kurset. Hun spilte torader hjemme hele tida, og da mener jeg absolutt hele tida. Til slutt klarte jeg ikke mer av bråket, og begynte å spille jeg også, bare på trass. Da var jeg tolv.
Heldigvis ble det etter hvert så morsomt å spille at Såtvedt bare fortsatte. I 2002 ble hun norgesmester på Titanofestivalen for første gang. I år ble hun det igjen, men denne gangen sammen med skolekamerat Geir Thorud.

Folkemusikk studieretningsfag
Han har hun møtt på Vinstra, på landslinjen for folkemusikk. Dette er en videregående skole der elevene har folkemusikk som studieretningsfag. Det finnes bare to slike videregående skoler i landet. Såtvedt har et år igjen før hun er russ med generell studiekompetanse og masse toraderspilling bak seg. Men nå er det sommerferie, og hun er hjemme på Efteløt. Det vil si, for det meste er hun alle andre steder enn i hjembygda.
– Jeg reiser en del rundt på festivaler og stevner med toraderen. Jeg skal blant annet til Sverige, og i neste uke er det Landsfestival i folkemusikk i Oppdal. Den er vel en av de største og mest seriøse i sitt slag her til lands. Vi reiser rundt 25 stykker fra Kongsberg-distriktet, og jeg gleder meg stort. I år er det siste gangen jeg spiller solo i juniorklassen, det er litt vemodig.

Fantast
Såtvedt tror hun er en beryktet folkemusikkforkjemper blant venner. Hun mistenker dem for av og til å bli litt lei av hennes stadige korstog for folkemusikken, men berømmer dem for at de er så åpne for ulike typer musikksjangrer.
– De vennene jeg har som ikke driver med folkemusikk sjøl, har hørt det meste av musikk likevel. Selv er jeg voldsomt fascinert av artister som klarer å finne nye veier for folkemusikken, som for eksempel Odd Nordstoga og Gåte. At Gåte fikk med seg folkemusikkveteran Knut Buen på Roskilde i fjor var helt fantastisk. Det er slikt som gjør det mulig at flere åpner øyne og ører for folkemusikken, sier hun.

Sist endret: 05. Juli 2004 21:20Skriv ut denne artikkelen

Tips noen om denne saken
Melding:


Ditt navn:
Din e-post adresse: 
Til e-post adresse:


Sjekk ut ledige domenenavn


Webansvarlig: Vidar Skaar Borgersen
Ansvarlig redaktør: Jan Roaldset
Nettsteder som ønsker å legge peker til Lp, må kontakte ansvarlig redaktør.
Copyright © AS Laagendalsposten
Telefon: 32 77 10 00 - Fax.: 32 73 69 50 (Redaksjon) - 32 73 59 30 (Annonser)
Powered by Publicus (R)