En folksom Landsfestival i Gammaldansmusikk på Oppdal

14.-18. juli 2004

Større oppslutning av publikum på Landsfestivalen i Gammaldansmusikk har det trolig aldri vært. Oppdal spell- og dansarlag var svært godt fornøyde med å ha solgt 4600 billetter under festivalen, vel tre ganger så mye som Titanofestivalen og mer enn forventet. Arrangørene gjorde en flott jobb og nådde nok målet de hadde satt seg om at alle skulle trives på festivalen.

 

   

Oppdalsungdom med venner holdt åpningskonsert onsdag 14. juli. Det er mange dyktige talenter fra denne bygda. Blant disse er Kristin Gravaune som vant solo durspill junior og ble nr. 2 på trekkspill i solo andre instrumenter junior. Rikke van Ommeren, som vant klassen durspill senior på Titanofestivalen, ble nr. 3 i solo durspill senior under Landsfestivalen. Det var Arnstein Fjerdingren fra Skjåk som vant sistnevnte klasse. Even Røhjell, også fra Oppdal, ble nr. 5 i denne klassen og måtte se seg slått av en fele-kvinne i klassen for solo andre instrumenter etter deltagelse på trekkspill. I tillegg ble han nr. 2 sammen med gruppen Nordafjells som er blitt en svært populær gammeldansgruppe.

   

 

 

Kristin Gravaune   og   Rikke van Ommeren

Nivået må sies å være høyt i alle klasser. Den klassen som nok hadde størst sprik prestasjonsmessig og innholdsmessig var naturlig nok Åpen klasse. Dette er likevel den mest underholdende klassen. Ikke uventet vant Over Stok og Steen "Åpen klasse" med stemningsfull storgårdsmusikk. Ronny Kjøsen og Øyvind Sandum kom på andreplass med den spesielle sammensetningen trøorgel og enrader og hadde laget et flott potpurri med melodier etter Sigurd Biløygard. Dretungane fra Vestlandet sto for det mest ungdommelige innslaget med galoppversjonen av melodien "I'm a Barbie girl", noe de fikk en 6. plass for.

 

 

 

Over Stok og Steen

Tre Begrædelige Piger kan nok spille bedre enn de gjorde i denne konkurransen, eller kanskje stjal en utkledd Arild Hoksnes dommernes oppmerksomhet under deres fremføring, for de oppnådde bare en 7. plass av totalt 10 deltagere.  

Heidal spel- og dansarlag vant klassen for Lagspel der hele 24 lag deltok. I dette laget spiller blant andre Terje Rusten trekkspill. Den luringen tok i bruk belgristing i slåtten laget spilte på Mesterkonserten, en artig effekt - noe som ikke er mye brukt i slik sammenheng.

 

 

 

Terje Rusten  -  og til høyre   Dretungane  med "I'm a Barbie Girl"

Hele 37 grupper konkurrerte lørdag under festivalen. Der var det mye bra og variert musikk å høre, og det kan ikke ha vært lett for dommerne som til slutt kom frem til at Jutullaget fra Gudbrandsdalen var de beste.

 

   

 

 Askerladden

  Dalimellom  - fra skogbygden på Hønefoss...

Konserten med Trio Nordmøre i Oppdal kirke, rett etter konkurransen med gammeldansgruppene, var balsam for ørene. Gro Kjelleberg Solli synger vakkert og hadde med seg Ola Bræin på munnspill og Tor Strand på orgel. De presenterte glemte folketoner fra Oppdal og folkemusikk fra Nordmøre i flotte arrangementer de selv hadde laget.

     

Lørdag var det kulturkveld med tittelen "Båggå, belg og tangodrag". Artige innslag av teatralsk karakter samt musikk og dans fra Oppdal spell- og dansarlag varmet opp før kveldens høydepunkt kom på scena. Den store bandoneon-musikeren Per Arne Glorvigen fra Dovre svarte absolutt til forventningene! Han viste at bandoneon er et veldig allsidig instrument med å spille tangoer, komposisjoner av Edvard Grieg og melodier av Evert Taube som han også sang til. I tillegg spilte han duett sammen med tidligere nevnte Rikke van Ommeren.

 

 

 

Per Arne Glorvigen "tok den helt ut"  - - sin bandoneon, må vite

Mesterkonserten søndag formiddag er alltid "prikken over i-en" på Landsfestivalen. Det ble en trivelig stund med medaljevinnerne i de ulike klassene. Marit på posthuset fikk avslutte hele Landsfestivalen - det var navnet på melodien Jutullaget spilte etter at de fikk vite at de hadde vunnet.

 

 

 

Jutullaget - vinnerne av gammeldans grupper

 

     
Arnstein Fjerdingren  - vinner av durspel senior   Øyvind Sandum   og  Trude Saatvedt Lien
 
Vegard Storbråten Øye - nr. 6 i junior-klassen - siden også med godt humør  på Sommaråpent i TV sammen med Odd Nordstoga   Inge Gjevre - nr. 2 på solo durspel - men nr. 1 med Jutullaget i gammeldans grupper
     
     

Tekst og foto: Hulder-Laila.