NM på trekkspill 23.-26. juni 2004

Malm Trekkspillklubb - arrangør

Tilbake til forrige side

 

Bygda er liten, men engasjementet stort. Malm Trekkspillklubb arrangerte Norske Trekkspilleres Landsforbunds (NTLs) ”NM på trekkspill 2004” i Malm (Verran kommune), Nord-Trøndelag (med ca.1800 innbyggere), etter at Brønnøysund Trekkspillklubb trakk seg. Svein Kåre Haugen, musikalsk leder i Malm TK, har bodd i kommunen i 5 år og har gjort seg solid bemerket i trekkspillmiljøet.

 

Oddvar Evjen dro i gang Malm TK i 1975. Øvelsene foregikk i et nedlagt meieri som ble pusset opp. Etter en tid kjøpte klubben meieriet, og i dag drives det som næringsbygg med utleie i tillegg til å fungere som øvingslokaler. Det eksisterer 3 aktive orkestre – junior-/barneorkester, hovedklubben Malm TK og et veteranorkester. I tillegg finnes det også en toradergruppe. I alt ca. 60 medlemmer er mer eller mindre aktive. Gruppen ”Meieristan” fikk sitt navn fra øvingslokalene, men gruppa eksisterer ikke lenger. Derimot er ”Separatistan” i full aktivitet som et danseband og spiller en del til fest på ”lokale’”.

 

Da Malm TK fikk ”tildelt” NM, tok de straks kontakt med komiteen for ”Verrandagan”. Disse handelsdagene har stort sett siden vært arrangert årlig i Malm siden 1980 og består av salgsboder, aktiviteter for barn og diverse underholdning. Tanken bak årets samarbeid med ”Verrandagan” var å trekke mest mulig publikum til bygda, og det manglet såvisst ikke på oppslutningen med godt over 450 utøvende deltakere på NM. Nok en utfordring dukket dermed opp – innkvartering. Det finnes ikke hotell i Malm-bygda, men store bestrebelser ble gjort for å få utøvere og tilreisende innlosjert på pensjonatets 16 rom, campingplasser og privat slik at færrest mulig måtte pendle til Steinkjer.

 

Konkurransene foregikk hovedsaklig i Verran Kultur- og Næringspark der den lille salen ”Flage” og storsalen ”Aunekammen” hadde fullt belegg både sent og tidlig. ”Oppvarmingsrom” var tilgjengelige på Malm skole som ligger et steinkast fra Verraparken. Dessuten var det plassert et gedigent telt av sirkustypen midt i skolegården, hvor åpningsshow, premieutdeling og konsert bl.a. med det lokale ”Trekk-korps-koret” fant sted. Malm kirke også ble tatt i bruk til konsert med flere av årets NM-deltakere som aktører. 2 kvelder ble det arrangert jazzkro i ”Flage” der henholdsvis Ove Liff og Kurt Samuelsen stod ansvarlig for repertoaret med hjelp av ”husorkesteret” - gitar, bass, vibrafon og slagverk.

 

I tillegg var flere utstillere av musikkinstrumenter m.m. representert og det ble dermed en unik anledning til å samle informasjon og prøvespille trekkspill av ulike typer og fabrikat.

 

Alle aktivitetene som pågikk parallelt utviklet seg etter hvert til et ”problem” for det musikkinteresserte publikum og deltakerne. Da eksempelvis friluftsdansen på håndballbanen med et av Norges beste gammeldansorkestre ”Jhohans” pågikk, ble finalen i Gammeldans klubb/orkester (G1) avviklet i ”Aunekammen”, og det var flere som led under valgets kvaler. Ved årets gammeldansfinaler var det nemlig ryddet plass på gulvet til dans foran scenen, og hvert orkester spilte fra 4 til 6 låter i de ulike klassene. Vi klarte omsider å få sjekket stemningen på håndballbanen, men det å plassere ”Jhohans” på en utendørs håndballbane med 50 tilhørere er vel å ”kaste perler for svin”.

 

Andreas Lunnan var innleid konferansier og loste oss gjennom finalen i Gammeldans grupper (G3) lørdagen etter han var ferdig med konferansierjobben i teltet der det var revyinnslag, sangkor, storband og utdeling av Verran kommunes kulturpris.

 

Selv om deltakelsen var rekordhøy, konstaterte vi at Sørlandet og Sør-Vestlandet glimret med sitt fravær. Naturlig nok var Trøndelagstraktene godt representert, men også trekkspillere fra Nord-Norge ”hadde tatt løs”. Litt trist var det nok også for Live Berger Brekke fra Høvik som var eneste deltaker i klassen for solister over 18 år. Derimot var det gledelig å høre flere juniororkestre og dyktige ungdommer i de yngste solistklassene. Den mest originale framføringen hadde nok Moss Spellemannskompani i Underholdningsklassen (U) med ”Patchwork” komponert av Skjalg Bjørstad. Stykket varte i 13 minutter og innbefattet også feler, trompet, saksofon, marimba, bass og trommer i tillegg til en teatralsk sceneopptreden. Spellemannskompaniet var dessuten blant orkestrene med flest rekrutter. Velfortjent stakk Malm TK av med 1. plassen både i (U) og (G1). De har tatt opp noe av arven etter Klæbu Spelmannslag og benytter feler, fløyter m.m. som viser at trekkspill også utmerket godt kan benyttes i samspill med andre instrumenter. Samme instrumentbesetning benyttet ”Vargtassan” fra Klæbu, men i mindre målestokk ettersom de stilte i klassen for gammeldansgrupper (G3). De spilte seg opp til seier fra en 5. plass i semifinalen og overtok dermed NTLs vandrepokal fra ”Hilmars” som måtte nøye seg med en 8. plass i årets konkurranse. I tillegg fikk ”Vargtass-kompet”, bestående av Kaj Endresen (trommer), Mads Bonesvoll (bass) og Geir Sommervold (gitar), prisen for NMs beste komp. Vi slutter oss til i gratulantenes rekker, og hva hadde vel gammeldans og jazz vært foruten komp!

 

Vi ønsker Lillehammer Trekkspillklubb til lykke med neste års NM på trekkspill som skal gå av stabelen siste helg i juni 2005.

 

   

© fo2:2re

Malm trekkspillklubb - dobbel vinner!

Arrangørklubben stakk av med seieren både i klassen gammeldans, orkester og underholdning, orkester.

Gratulerer - gratulerer!

   

 

     

© fo2:2re