Ingunn Stræte Sørbøen -   4. års eksamen i folkemusikk 

Ingunn Stræte Sørbøen hadde sin "4. års eksamen i folkemusikk"  ved Norges Musikkhøgskole den 24. mai. 

Det var en fullsatt Lindeman-sal som hadde gleden av å høre det varierte repertoar som Ingunn hadde valgt ut.

 

Ingunn startet med Tømmerhuggerdans av Toralf Tollefsen, men flyttet seg i musikalsk stil raskt over til hjembygda, med Sundrevalsen av Lars Bråten fra Ål.  Historien forteller at han bare spilte etter noter, og engang han var ute og spilte, ramlet noten han satt og spilte på ned fra notestativet.  Men Lars Bråten lot seg ikke affisere, og fortsatte uten videre rett over på noten som da sto som neste, som om ingenting var hendt.   Slik skal det nå være, om en nå først er notebunden.   Det var imidlertid så absolutt ikke Ingunn, og nær innpå 30 forskjellige slåtter og melodier i varierende takt og vanskelighetsgrad kom som perler på en snor i løpet av  en halvannen times tid, og folk satt og hygget seg med trivelige toner hele konserten igjennom.

 

Gode spelmenn får ofte noen utfordringer, og Ingunn framførte sin, som bunnet i et veddemål med Jo Asgeir  - med en bedre middag på Oslos beste restaurant som innsats  - og spilte "Leopardjakten" av Christian Liebak.  Noen og enhver kan vel tenke seg at en leopardjakt kan foregå i et visst tempo, og vi kan vel smilende avsløre at det kanskje var noen "hagleskudd" som ikke helt "sto til jaktprøven" helt mot slutten - men morsomt gjennomført, og Ingunn mottok fortjent, stor og kraftig applaus.

 

   

"Tømmerhuggerdans" - litt preget av "stundens alvor" ved starten på konserten ...

   

Ingunn hadde fått låne det første spillet til Andres Nibstad, og spilte på det "Dugurdsnatten" - reinlender av Nibstad selv. Et riktig staselig spill, og framførelsen sto i fin stil.

 

     
 
Britt Elise Skram er en av de "Tre Begrædelige Piger" - som nettopp har hatt plateslipp med platen "Til deg" og turne i Sør-Norge.  Her med låta "Hilsen til Per Bolstad" Jo Asgeir Lie spilte med på Christian Liebaks "Minner fra Hallingdal"- og vi vil vel tippe at de to her også har endel minner fra Hallingdal sammen, etterhvert :-)) Ikke noen problemer med å finne tonen her iallfall !  
   
         
  Ingunn varierte med forskjellige instrumenter, og spilte også på Castagnari torader, og her til høyre på et Magdeburgerspill  fra sist på 1800-tallet,  tilhørende Ådne Løkken.

Lengst til høyre i samspill med Ola Hilmen fra Valdres på hardingfele - ikke så ofte at valdris og hallingdøl spiller sammen - det går vel heller frasagn om at det kunne bli heller utrivelig når folk fra disse dalførene møttes, men her ble det virkelig klaff, og det svingte med skikkelig go'fot.

 

 

 

Mange artige kombinasjoner av instrumenter finnes, og her (t.v)  spiller Ingunn "Musehaugen", en "laus"  etter Thorleif Stave, med Rune Martinsen på slåttetromme - etter Staves forslag til arrangement.  Det var ikke så vanskelig å holde takta her...

En dugande spelemann må også vise at det går an å danse til musikken, og underveis ble det også flere slåtter som det ble danset til, både halling og springar. Dansere var Ulf Arne Johannessen og Renate Nysted Tønnesen.  Se bilder her.

Til stor applaus måtte Ingunn komme fram etter avsluttet program - og tok en "liten en" til slutt. 

Det er ikke alltid størrelsen det kommer an på!

 

Bra gjennomført, og en veldig trivelig konsert.  Vi antar eksamen "sto til laud" !

 

         

Alle fotos: © fo2:r2