Håvard Svendsrud

underholdningskonsert

© fo2:2re

Operacaféen

Hollenderg. 8, Grønland

14. september 2004

 

Operacaféen på Grønland i bydel Gamle Oslo omtaler seg selv som ”sangens og bordets gleder”. Selve bygningen ble reist i 1895 og fungerte som metodistkirke frem til 1967. Den ble restaurert i 1990 og fremstår i dag som en perle i gamle Oslo. Med sin gode akustikk og inntil 140 sitteplasser egner Operacaféen seg svært godt som konsertlokale.

 

   

 

   

  © fo2:2re       © fo2:2re  

 

Ved siden av fast tre-retters meny presenterer kvalitetsartister ulike musikktyper i form av temakvelder. Tirsdag 14. september serverte trekkspilleren Håvard Svendsrud de tilhørende underholdningsmusikk i form av en konsert på 2 x 45 minutter. Svendsrud vant i juli 1. prisen i internasjonal klasse for underholdningsmusikk i Boston, USA, og det er ingen tvil om at han bærer tittelen ”verdensvirtuos” med rette.

 

I første avdeling startet Svendsrud med ”Presto con fuoco” av Egil Hauge og fortsatte med komposisjoner av ”de eldre herrene” J. S. Bach og Domenico Scarlatti. Svendsrud benyttet her transkripsjoner, da kveldens utvalgte verk opprinnelig er skrevet for cembalo. Scarlatti har til orientering laget ikke mindre enn over 500 ensatsige cembalosonater, så her skulle det være nok å ta av. Deretter gikk Svendsrud over til originalkomposisjoner for trekkspill laget av Hans Brehme og Pietro Frosini.

 

Både russisk klassisk musikk og folketoner hører med i Svendsruds program, og hva er vel en underholdningskonsert på trekkspill uten tango? Vi fikk høre både italiensk tango, argentinsk tango (Astor Piazzolla) og norsk tango (Toralf Tollefsen).

 

Deretter bar det over til franske valser som ”Domi Valse” av Dominique Emorine og ”La Petite Valse” av Joe Heynne som Svendsrud selv smakfullt hadde arrangert.

 

Avslutningsvis hadde Svendsrud valgt ut en spretten novelty, ”Nola” av Felix Arndt og ”Italiensk polka” av Sergej Rachmaninov.

 

Ekstranummer var ikke til å unngå etter applaus fra et meget lydhørt og imponert publikum. Som en kontrast framførte Svendsrud den lengtende komposisjonen ”Hjertets ekko” av Pietro Deiro.

 

Svendsruds konsertkalender finnes på

www.hsvendsrud.com

 

Følg også med på programmet til

www.operacafeen.no