"Ved Syltoppens Fot"

 - eller "Ved Fotsoppens Hyl"

 

© fo2:r2 Støvel-dænjs....      

>>Se flere bilder her!!!!

Regnet silte ned ved Syltoppens fot på Stuguvoldmoen i Tydal 5.-7. august 2005 og ødela mye for arrangørene. Allikevel trosset i overkant av 1.000 betalende været og iførte seg paraplyer og gummistøvler i mer eller mindre moteriktige farger. Tydal Gammeldanslag stod i år som tidligere som hovedarrangør, men uten frivillig innsats fra 370 funksjonærer av bygdas i alt 900 innbyggere, hadde det ikke blitt noe festival. Dugnadsånden er stor ettersom overskuddet deles mellom 20-25 lag og organisasjoner uansett gammeldanstilknytning. ”Ved Syltoppens Fot” ble arrangert første gang i 1984. Året etter ble det også festival, men i 1986 var det Selbu som overtok. Deretter har festivalstedet vekslet mellom Tydal og Selbu annethvert år. Leder i hovedkomiteen 2005, Toralf Øverås, opplyser at de virkelige toppårene i Tydal var 1989, 1991 og 1993. Den store oppslutningen utviklet seg til et ”luksusproblem”, og man måtte trappe ned på festivalens størrelse.

 

   

 

   

  © fo2:2re Ronny Kjøsen - Årets festivalmusiker.       © fo2:2re Ronny Kjøsen med Jhohans med skikkelig trøndergammeldans.  

 

Trekkspillet stod tradisjonen tro i sentrum for arrangementet selv om publikum ble tilbudt både blues og felerock. Den allsidige musikeren, og ikke minst trekkspilleren, Ronny Kjøsen var utpekt til Årets festivalmusiker. Dermed slapp ikke Kjøsen lett unna ulike konsertkonstellasjoner. Man fikk oppleve ham både sammen med trønderorkesteret ”Jhohans” i skikkelig trøndergammeldansstil, og sammen med ”venner” der de fleste av ”vennene” også er å finne i orkesteret ”Over Stok og Steen”. Sistnevnte orkester har spesialisert seg på folkemusikk fra Hedemarken, men trønderstilen dominerte naturlig nok denne gangen ispedd en god porsjon stringswing og Macarenavarianten ”Møkkarenna".

 

   

 

   

  © fo2:2re Knapper eller tangentinstrumenter går like fint for Ronny Kjøsen. Et bilde i Festivalavisen viser at han startet opp på pianospill i 1987. Trekkspilleren Bengan Janson har for øvrig vært til stor inspirasjon kunne Kjøsen røpe.       © fo2:r2 Thomas Nilsen spiller trekkspill med Ronny Kjøsen i "Over Stok og Steen".  

 

   

 

   

  © fo2:r2 Thore Härdelin - felespiller i Dalakopa - omtalt på deres hjemmeside som ""Optimistkop" - gruppas good old gammal nok, samarbeidsvillig og godhjertet, felemaker og riksspelmann. Fra Sverige."       © fo2:2re Svend Aftret - også trekkspiller i "Ole Bjarnes".  

 

Svingende strenger sørget også Oline Sofie Bakkom og Thore Härdelin for. Mange forbinder dem nok med ”Dalakopa”, men iflg. konferansier Andreas Reitan fikk publikum ta del i iscenesatt galskap når de to, begge med tittelen ”svensk riksspelmann”, på sparket hadde takket ja til å spille sammen med Ole Bjarnes orkester. Øving og forberedelser var fremmedord, og mangler på dette kan virke skremmende selv for rutinerte spillemenn, men slik var det nå på spellmannstreff før i tida, og forbrødringen så ut til å virke fint i våre dager også. Tydalspolsene – enkelte gjennomført som legato med sprett - stod i kø og ble demonstrert og sammenlignet med svensk hambo. Melodier som ”Rendalsprisen” og ”Unionsdans” tok Bakkom og Härdelin seg av selv kun akkompagnert av Ole Anders Feragen på gitar, der de hadde sin egen seanse på utescenen ”Storsylen”.

 

   

 

   

  © fo2:r2 Oline Sofie Bakkom - også felespiller fra Dalakopa. Hun har mottatt Rendalsprisen, underviser i musikk og er første utlending som har blitt svensk riksspelmann.       © fo2:r2 "Iscenesatt galskap"??? Nei, "iscenesatt moroskap" sier nå vi :-))  

 

   

 

   

  © fo2:r2 Odd Eric Rymoen (t.v.) og Kristin Verket. De hadde med seg Morten Galå (torader t.h.), Ole Anders Feragen (fra Dalakopa på gitar) og Ola Kjerringvold (fra Småviltlaget på bass).       © fo2:2re Konferansier Andreas Reitan intervjuer Kristin Verket fra Røros. Linselusa t.v. er etterslagsgitaristen Ole Anders Feragen ;-))  

 

Toderspillerne var også godt representert. Fredag kveld åpnet Odd Eric Rymoen og Kristin Verket konserten der de stod for delen med toraderpreg. De var med på Tydalsfestivalen i 1999 og ga ut en CD i 1997, men nå har de visst tenkt å fortsette der de slapp den gangen.

 

   

 

  Sigmund Sæther har også kommet på banen etter en liten pause fra musikklivet. Han stilte med ”venner” på scenen og hadde både datteren, Elin, og sønnen, Olav, med seg i orkesteret på henholdsvis torader og bass. Publikum ble presentert for et allsidig repertoar bestående bl.a. av ”Fredag den 13.”, ”Meditation” med Wenche Eikeland som medspiller på trekkspill, selvkomponert voggevise, ”Czardas” og jazzslageren ”Four brothers”.  

  © fo2:2re Sigmund Sæther m/ venner.          

 

   

 

   

  © fo2:2re Noen lar seg ikke stoppe. Her er tre av dem ;-))       © fo2:2re Elin (Sigmunds datter).  

 

   

 

   

  © fo2:r2 Lørdag kveld var det bluesklubb i teltet. Paul Wagnberg (fra The Real Thing) var medvirkende på Hammond B3.      

© fo2:2re Jan Tore Lauritsen (eller bare J.T.) fra Lillestrøm startet å spille

 trekkspill som 6-åring.

 

 

Jan Tore Lauritsen (eller bare J.T.) fra Lillestrøm og hans bandmedlemmer fikk dansen i gang i teltet lørdag kveld og lagde bluesklubb. Der serverte han egenkomponert stoff på trekkspill, godt hørbart inspirert av blueslegender som BB King og Ray Charles. Gruppa ”Hoven Droven” avsluttet utedansen med tradisjonell folkemusikk, men på en litt annen måte enn mange er vant til iflg. Festivalavisen. Gitarsoloer stående på monitorer, felespilling bak på ryggen og musikk som til forveksling kan minne om ”Gåte”, gjorde vel sitt til at trekkspillfolket hadde trukket seg tilbake på dette tidspunktet. Imidlertid dukker de forhåpentligvis opp igjen til neste års trekkspillfestival, men da på Årsøya i Selbu.

 

   

 

     

  © fo2:2re Åfjord Toradergruppe.          

 

   

 

   Åfjord toradergruppe, Blåhåmmår’n Toraderlag, Røros Toraderkludd, Selbu Toradergruppe og Rennesøy Toradergjeng viser at toraderene i antall er i ferd med å overgå femraderene.  

  © fo2:2re Åfjord Toradergruppe.          

 

   

 

   

  © fo2:2re Selvsagt tok Tydal Trekkspillklubb sin del av dansespillingen.       © fo2:2re Tydal Trekkspillklubb.  

 

   

 

   

  © fo2:2re Det samme gjorde Selbu Trekkspillklubb.       © fo2:2re Selbu Trekkspillklubb.  

 

   

 

   

  © fo2:r2 Toraderbælgenj - festivalens yngste gruppe. Kristoffer Græsli (14), bass, og Håkon Leithe (15), gitar.       © fo2:2re Toraderbælgenj. Fra v.: Ann-Ingeborg Johnsen og Hilde Iren Rønsberg (begge 14).  

 

 Den yngste og den ferskeste toradergruppa var ”Toraderbælgenj” fra Selbu. Gruppa ble dannet etter at de i fjor vinter tilfeldigvis spilte sammen på ungdommens kulturmønstring, forteller bassist Kristoffer Græsli (14) i Festivalavisen. De hadde tydelig med sine små ”fans” som svingte seg blant de eldre på den våte asfalten. Blant de mer rutinerte toraderspillerne kunne man også høre ”Lars Karlsson Duo” inne i det store teltet fra scenen ”Skardøra”. Med seg på gitar hadde han Thomas Andersson fra Göteborg, mens resten av kompet for anledningen befant seg på minidisk.

 

   

 

   

  © fo2:2re Lars Karlsson - uten tvil inspirert av sin mor og far som begge spiller trekkspill. I 2001 ble han som første durspiller i Sverige kåret til "Årets Dragspelare".       © fo2:2re Lars Karlsson Duo. Lars Karlsson og Thomas Andersson fra Gøteborg.  

 

>>Se flere bilder her!!!!