Alle foto: © fo2:2re

Resultatliste

3kkspilltroll her i "Trollheimen" gratulerer nykommergruppa "Nysst" som verdige vinnere av årets NM i gammaldans på Titanofestivalen 2006 i klassen for "blanda grupper". Gruppas medlemmer er for det meste sammensatt av studenter ved Norges Musikkhøgskole (NMH) i Oslo og har spilt sammen knapt et år. Dermed havnet Aage Sogns Orkester på en 2. plass selv om disse kan skilte med en fartstid på hele 30 år. 3. plassen gikk til "E og kara" som var fjorårets vinnere fra NM på trekkspill - selv om 'a I var byttet ut med E i år.

 

   

 

  Fakta om Nysst:

Stein Magne Eggen (22) fra Lom, Eilev Øverbø (23) fra Lom og Heidi Gyldenås Olsen (22) fra Isfjorden spiller trekkspill i gruppa. Felespillerne er Ola Kjorstad (21) fra Harpefoss og Kristin Kolden (23) fra Garmo i Lom.
Alle de fem går på NMH i Oslo, der Eggen har avsluttet 2. år, og de fire andre har avsluttet 1. år. De begynte så smått og spille litt i lag i fjor høst (dvs. at de snart har spilt som gruppe i ett år). Siden har de stilt opp på ulike treff og diverse småspillinger. Titanofestivalen 2006 var gruppas første festival- og konkurransedeltakelse. Noe komp har de ikke hatt i Oslo, men de har så og si hatt samme kompet på alle dansespillingene de har deltatt på. Det var de som var med på Titano - Geir Thorud (21) fra Sel på kontrabass og Ole Morten Blankenborg (17) fra Skjåk på gitar.

 

  1. Nysst - 653 poeng          

 

   

 

   

  "Yess - vi har vunnet, dere!!!"       Overrekkelse av vandrepokalen  

 

   

 

   

  "Egentlig en ganske fin pokal....."       ..og så var det å posere for fotografene.  

 

   

 

   

  Stein Magne Eggen og Ola Kjorstad (fele)       Heidi Gyldenås Olsen og Eilev Øverbø  

 

Arrangørene av Titanofestivalen forsøkte i år en ny vri for å få engasjert deltakerne i planleggingen av årets festival. En del fra det lokale musikkmiljøet ble tidlig på året invitert til Vinstra for å diskutere hva som kunne gjøres for å skape ny blest om festivalen, og det ble nedsatt et utvalg på fire personer for å jobbe videre med selve gjennomføringen.  Disse fire var: Svein Håland, Camilla Fjeldberg, Rita Sørtømme og Ståle Søbye – alle med lang fartstid i gammeldansmiljøet. Rita understreket at det er viktig å få med de som er på vei inn i gammeldansen, og at det derfor er meget viktig å ta vare på barn og ungdom i juniorklassene. Titanofestivalens styre består av Erik Løkken (leder), Arne Helge Stø, Reidar Stangenes og Trond Grøthe.

 

   

 

   

  Dette var det nærmeste vi kom Titanofestivalen i "gamle dager".      

Konferansier Reidar Stangenes (midten) presenterte arrangementskomiteen på fire som har gjort en god jobb hva gjelder utarbeidelse av program, booking av artister, planlegge konkurranser, utvelgelse av dommerpanel med bredde i miljøet og tilretteleggelse av ellers det som må til for alle involverte.

Fra v.: Svein Håland, Camilla Fjeldberg, Rita Sørtømme og Ståle Søbye

 

 

En av komiteens oppgaver var å få tak i et dommerpanel med musikalsk bredde. De fem som takket ja til denne jobben i år var Syver Olstad (hoveddommer NM i gammeldans), Terje Stensgård (hoveddommer NM i durspill), Rune Bergheim, Villy Kvernmo og Nina Owren Furuli. De hadde det til tider nokså varmt i festivalhallen.  Årets høyst kompetente lydansvarlig var Terje Gording Hong som selv er spelemann med torader og trekkspill som hovedinstrument og har flere seiere på Titanofestivalen bl.a. med ”Seomlaget”. Harald Bu var mannen som sørget for at alt gikk etter programmet, og konferansier Reidar Stangenes hadde lange økter fra scenekanten både på dag- og kveldstid.

 

   

 

   

  Årets lydansvarlig - Terje Gording Hong.       Uten dommere ingen konkurranse.  

 

   

 

   

  Harald Bu - mannen som sørget for at alt gikk etter programmet.       Konferansier Reidar Stangenes.  

 

Det var ikke mye som minnet om Titanofestivalen i ”gamle dager”, og dagspressen holder seg som kjent unna når det ikke er noe skandaløst å formidle. Åpningen onsdag kveld var ved Øystein Rudi, og elever fra kulturskolene i Lillehammer, Øyer og Ringebu v/Sigurd Tingstad underholdt. Deretter var det en skikkelig 80-talls mimrekveld som stod på programmet med Stensgårds-, Svein Midtliens- og Aage Sogns gammeldansorkester, samt Torkjell ”Toraderhaugen” Haugen. Jutullaget og P. A. Røstad jr.’s gammeldansorkester hjalp til med å fylle dansegulvet i løpet av festivaldagene. Det klarte også Asmund Bjørken og Jularbokameratene til gangs. De tre trønderske trekkspillerne sugde til seg et lyttende publikum og fylte bra opp den store festivalhallen. Endelig var fjorårets vinnere, Kniktlaget, selvskrevne på scenen, og disse har flere gode plasseringer bak seg. Det var i år dans fra to scener slik at det var mange grupper og orkestre som fikk prøvd seg utenom konkurransene.

 

   

 

   

  2. Aage Sogns Orkester (Dokka + litt fra Skåbu og Gausdal) - 617 poeng          

 

De fleste klassene hadde noe beskjeden deltakelse bortsett fra ”Solist durspill senior klasse A”, der den drevne Tom Kjetil Tørstad igjen fikk en pokal med seg, og ”NM i gammeldans blanda grupper”. I hver av disse klassene var det tretten påmeldte henholdsvis solister og grupper/orkestre. Vi hadde dessverre kun anledning til å overvære ”NM i gammeldans for blanda grupper”. Her var det først en semifinale på lørdag ettermiddag hvor hver gruppe/orkester fremførte to melodier. Fem av disse semifinalistene gikk videre til en finale på lørdag kveld. I finalen fremførte disse så fire melodier i ulike taktarter. Poengene fra semifinalen ble videreført til finalen, slik at det i alt var seks tellende melodier.

 

Dessverre stod ikke jubelen i taket da nykommergruppa ”Nysst” ble erklært som årets vinnere av ”NM i gammaldans blanda grupper”. Aage Sogns Orkester hadde en solid supportergjeng i salen, men selv med 30 års fartstid i takt med go’foten skal man ikke ta noe for gitt. Vi synes i hvert fall at det var riktig hyggelig at prestasjonen til de unge utøverne i ”Nysst” ble satt pris på av dommerne.

 

For å få vandrepokalen til odel og eie må den vinnes hele tre ganger. Vi satser på at ”Nysst” har inspirasjonen på topp etter årets seier, og at de blir å finne på programmet blant konkurransedeltakerne på Titanofestivalen 2007.

 

   

 

   

  3. E og kara (Vinstra, men kommer egentlig fra Gausdal og Sør-Fron) - 607 poeng       Vi syntes å høre at felespilleren het Jorunn.....  

 

   

 

   

  4. Hossobaillan (Grong) - 572 poeng          

 

   

 

   

  5. Dalimellom (Hønefoss) - 567 poeng          

 

   

 

   

  6. Ramstadtrådingein (Skjåk og Lom) - 187 poeng          

 

   

 

   

  7. Thorud, Tørstad og Albrigtsen (Sel, Vang og Åmli) - 185 poeng       Tom Kjetil Tørstad (t.v.) fra Vang i Valdres som vant NM durspill solist senior klasse A, velger nå å ta en pause fra konkurranselivet i solistsammenheng.  Tor Albrigtsen og Geir Thorud (t.h.).  

 

   

 

   

  8. Småripsna (Vestlandet) - 183 poeng          

 

   

 

   

 

   

 

   

  9. Svigermors drøm (Lom) - 174 poeng          

 

   

 

   

  10. Dragsug'æ (Gausdal og Tretten) - 149 poeng       Kanskje hadde disse fortjent en bedre plassering, men det var i alle fall én som klart likte musikken deres ;-)))  

 

   

 

   

  11. Bjerke's budeier (Gjøvik, Vinstra og Vikersund) - 127 poeng          

 

   

   

  12. Aure toraderlag - 106 poeng. Musikalsk leder Alf Magne Langholm t.v.          

 

   

 

   

  13. Larm (Vestlandet, kommuner nord for Bergen) - 88 poeng          

 

Den nye klassen av året var ”NM i gammeldans rene trekkspillgrupper”.  Her var det dessverre kun én påmeldt gruppe – Litt tå kårt –, og var dermed selvskrevne vinnere selv om de nok ganske sikkert hadde ønsket seg mer konkurranse. Det blir nok en utfordring for neste års komité å få med seg trekkspillerne på en festival som nå er dominert av toraderspillere med sitt trofaste publikum.

 

   

 

   

  Gruppa "Litt tå kårt" var den den eneste påmeldte i klassen for NM gammeldans rene trekkspillgrupper og vant dermed denne med 137 poeng.       .....og så var det klart for lydprøve for denne vesle taktfaste gitaristen.  

 

Det hadde vært plass til mange flere i den store festivalhallen, og i år kunne man ikke skylde på været heller vedr. publikumstilstrømningen. Vi talte sånn omtrentlig 200 tilhørere under semifinalen, og om lag 500 personer var inne i festivalhallen under premieutdelingen lørdag kveld. Om lag 100 campingvogner var å observere på den heller slitte festivalplassen som led under den foregående helgs ”countryfestival”. Det er i alle fall liten tvil om at Titanofestivalen har kommet på rett spor igjen, og vi håper at enda flere tar med seg campingvogna et par dager i juli neste år for å danse og lytte til dyktige utøvere.

 

   

 

   

  Festivalhallen       Campingen  

 

   

 

   

  Fra salen i Festivalhallen       Noe mer folk kom det under finalen i NM i gammeldans.....  

 

   

 

 

Vinnere:

 

Durspill rekrutt (0-11 år) – Thomas Kroken Fagervold og Maren Morken (begge nr. 1)

Durspill solist senior klasse B – Camilla Fjeldberg

Durspill klubber/grupper (min. 8 durspill) – På ramme alvor

Durspill orkester (max. 8 durspill) – Thorud, Tørstad, Albrigtsen

Showklasse – Mareno Roska

Durspill solist junior (12-17 år) – Vegard Hansen

Durspill duett – Geir Thorud og Geir Aage Sogn

Durspill solist senior klasse A – Tom Kjetil Tørstad

 

NM i gammeldans blanda grupper - Nysst

NM i gammeldans rene trekkspillgrupper (ny) – Litt tå kårt (eneste deltaker)

 

  ....og da ble det ryddet plass til dansegulv foran scenen.