Ål  er en kommune omtrent midt i Hallingdal.  Det er 22 mil til Oslo - og 24 mil til Bergen.  Det er slett ingen stor kommune - det var visstnok 4661 innbyggere den 1. januar 2009.  Men kulturlivet i Ål er rikt, og de har greid å markere seg tydelig som en 'kulturkommune', langt og lenger enn langt utenfor Hallingdal.   Hvor mange av de 4661 som har vært med på å lage "Den norske Folkemusikkveka" til det den er, har vi ingen tall på, men det var iallefall helt tydelig at det var et stort og velsmurt apparat som sørget for å lage "heile veka" til en stor fest.   

Det hele begynte helt tilbake til 1976 (!) med "Folkemusikkdagane i Ål" - som da etterhvert er blitt utvidet til å dekke hele uka. Hallgrim Berg er et godt kjent navn i folkemusikk-kretser, og han var med på å etablere Folkemusikkdagane og i tredve år har hatt både fem og ti fingre med i tilrettelegging av progammet for dagene.

 

Programmet for de fire siste årene ligger på nettsidene til Folkemusikkveka, og det er bare imponerende hvor mange dyktige utøvere, artister og orkestre som har vært med, både lokale og langveisfarende, år for år.   

Og i år startet det hele på selveste 17. mai, blant annet med søstrene Hemsing og Kvarts (hvor vi finner Ål's musikkskolerektor Jo Asgeir Lie på trekkspill).   Det var mye av programmet vi gjerne skulle vært med på, men i vår reportasje her går vi til slutten av uka, og starter med "Bygdamønstring" på i Åls storstue, kulturhuset, på lørdag ettermiddag.

 

Alle foto og tekst: © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

 

 

 

 

 

 

Leif Ove Helling har vært programleder for Bygdamønstringen - et fast innslag på lørdags ettermiddagen - i mange år, sammen med Ola T. Stave.  Nå ble "Leif'en" forhindret, slik at det måtte skaffes en stand-in.  Og Stave plukket da ut Kjellfred Dekko - som ga til kjenne at han "syntes det var på høg tid at han ble spurt" etter at det hadde gått åtte år etter han flyttet tilbake til Ål. - Så var det tydeligvis fortsatt noen av de 4661 som hadde greid å slippe unna - men før eller senere så blir de hentet inn for å trå til.  Og programmet ble muntert og sikkert loset i gjennom av tospannet.. 

     

"Tørpoleiken"   Helga Springgard og Birgit Håkedal Lajem (foran) fikk lov å åpne konserten på Langeleik, og etterhvert kom Eirin Løstegård,  Åse Marit Jordet,  Helga, Sina og Margit Myhr med i leiken.  

 
 

 

 

 

 

 

Syver Gudbrandsgard  - gutt med klem i rader'n  -  slett ikke første gangen på Bygdemønstring

     

To alvorspregede stramme karer  var med og sang og leikte i gruppa "Basken":  "Vil du vera venen min" - og det er det sikkert mange som vil være med disse oppigjenom årene!

 
     
 

 

 

 

 

 

Simen og Andreas Nibstad og Sjur Borge er alt drevne toraderspillere og gjør seg også allerede bemerket på konkurranser i toradermiljøet, både hver for seg og i lag slik som her.

     

Sjur Borge

 
             
 

 

 

 

 

Simen Nibstad

Andreas Nibstad

 

 

 

   

 

"Kubåna, kubåna" ...kulokk på seljefløyter og horn lokket fram applausen

 

 

 

"The Kari's"   - ledet av Kari Grøsland som underviser i hardingfele på Kulturskulen

 

 

 

 

 

   

 

Rebecca Lofft   har studert folkemusikk på høgskolen i Rauland - men som navnet tyder på, så er hun ikke norsk, men fra USA.  Hun jobber nå på Gol Vaksen-opplæring og skal lære andre "newcomers to learn Norwegian".

Her finner du bloggen hennes!  lofft.blogspot.com

 

 

 

Innledningsvis nevnte Hallgrim Berg klarer fortsatt ikke helt å unngå å blande seg inn i programmet, her på munnharpe sammen med Bjørn Kvinnegard - som er medlemmer i "Leksvol munnharpelag".

 

 

 

 

 

   

 

Jens A. Myros pris skal gå til en ung utøver som gjør noe ekstra ut over det vanlige for folkemusikk og kultur.  Og det var ikke få godord som vanket i beskrivelsen av årets mottaker - Ingebjør Sørbøen - før hun ble kalt ut på scenen for å ta i mot årets pris.

 

 

 

Ingebjør måtte jo selvfølgelig gi til beste en slått til takk - og den ble "godt spelt" - så vi hadde gjerne satset et par bunadsølvknapper på at deltakelsen i "Fanitulltevlinga" som gikk litt før på dagen skulle resultere i en finaleplass.

 

 

 

 

 

   

 

Martin Myhr er en dyktig danser, og lærer villig fra seg til de som vil danse etter i hans lette fotefar  

 

 

 

 

Og spreke hallingkast ble det flust av !

 
 

 

 

   

 

Her henger iallfall ikke hatten på stanga lengre ...

 

 

 

 

Men kke bare "karstykkjer" - her var det også et annet "stykkje"  som det gjerne heter på dialekt !

 
 

 

 

   

 

 

 

 

"Før og etter "   Lausdans og hallingkast med Øystein Bråten

 

.

"Så hatten passer" - er karen laga av gummi, eller ?
 

 

 

   

 

Steinar Ofsdal hadde også sitt eget opplegg under Folkemusikkveka med "Fløytivalen" i Stavkjyrkjemuséet - for de som var spesielt ineteressert i å lære fløytespill.

 

 

 

Eilif Gundersen fikk oss til å synke langt inn i drømmeverdenen med noen låtter på bukkehorn

 

 

   

 

-  Og til slutt kom Nysetlifolket,  med lausdans og "springar med to fylgji" ....   Følg med -  KOMMER her !  

Neste:   Festkonsert i Ål Kulturhus og  "At det går an ! " med Stian Carstensen i full fres