Det spirer og gror...

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

På vei fra snøkaoset i Oslos gater passerte vi grønne plener i Sarpsborg før vi ankom Greåker Musikkhus søndag ettermiddag 25. januar 2009 for å overvære Nyttårskonsert arrangert av Østfold krets av Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL). Det ble en aldri så liten påminnelse om at våren kommer fortere enn vi aner og at det ikke er lenge til det spirer og gror igjen. I Østfold henter ildsjeler hvert år inn musikalske krefter fra området for å vise hva som rører seg i deres krets, og at det spirer og gror på den musikalske fronten også er det ingen tvil om kunne kveldens programledere Simen Korsvold og Kjell Sterkerud, som for tiden medvirker i Radio Øst, fortelle.

 

         

  Stian Aase med "Trekkspirene"          

 

       

I 2007 hadde Stian Aase og Lars Røyseng med seg trekkspillet rundt på skolene i Fredrikstad. Totalt sett har de i alt spilt for 55.000 elever i Norges land! Dette høstet så mye frukter at Fredrikstad Kulturskole opprettet en trekkspillærerstilling. Under Nyttårskonserten fikk vi høre hva de 6 rekruttene som kaller seg "Trekkspirene" under Fredrikstad Trekkspillklubb har fått til med sin lærer Stian Aase. Taktfast og konsentrerte framførte de bl.a. både tango og blues iført mørke, kule solbriller. Stian Aase hadde også et par solonumre innimellom, og de rundt 100 frammøtte fikk høre historien bak melodien "Lettstekt svenske" av Ingunn Bjørgo. Med flere musettevalser på lur tok Stian like godt runden rundt i hele lokalet og oppnådde maksimal kontakt med publikum.

 

 
 

  Stilfulle spirer.......          

 

       

  Stian Aase...   "strollet"...   ...og hadde god kontakt med publikum.  

 

         

  Kjell Sterkerud - kveldens programleder       Simen Korsvold - kveldens programleder  

 

         

  2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS hadde også salgsutstilling av trekkspill en time før konsertstart.          

 

       

Swingkvintetten med Terje Martinsen (trekkspill), Sigurd Johannessen (trekkspill), Per Bredesen (bass), Vidar Rogstad (gitar) og Asbjørn Holm (trommer) fikk oss i jazzhumør. Med sine velklingende arrangementer skrevet for kvintetten av Sigurd og Terje ble det både velkjent og noe nytt jazzstoff. Denne kvelden hadde de med seg unge Henriette Rojahn (bildet t.v.) fra Drammen som vokalist på flere innslag. Med bakgrunn i både klassisk sang og piano er hun godt skolert musikalsk. Innlevelsen i "My funny valentine" og fremføringen av "Young at heart" fenget uten tvil.

 

 

 

 

 

 

 

         

  Terje Martinsen       Sigurd Johannessen  

 

         

 

         

  Asbjørn Holm       Vidar Rogstad  

 

         

          Henriette Rojahn  

 

Tradisjonen på Nyttårskonsertene har alltid vært å ha med et blåseinstrument. I år var 17 år gamle Ingunn Hammerseth fra Kurland i Sarpsborg invitert til å ta med seg sin tuba. Hun går andre året på musikklinja på Greåker videregående skole og er aktivt med i flere korps. I tillegg deltar hun i talentutviklingsprogrammet ved Norges Musikkhøgskole, og hun har vært solist med flere korps og orkestre. I skrivende stund er hun 1 av 5 som er plukket ut til å delta i konkurransen om å få årets stipend i John Dalenes minnefond - og det forstår vi godt! Akkompagnert av Wenche Tuman Johnsen ved flygelet fikk vi høre 2 melodier, derav en tolkning av "Karneval i Venedig" med variasjoner som vi ikke trodde var mulig å få til på en tuba.  

 

         

  Ingunn Hammerseth ble akkopagnert av Wenche Olsen       Ingunn Hammerseth 17 år med sin B&S tuba  

 

         

 

         

  Aage Thuen - leder i Østfold krets av NTL       Varaordfører Linda I. Karlsen delte ut H.M. Kongens fortjenestemedalje i sølv til Bjarne Holmen.  

 

Kvelden ble begivenhetsrik på flere måter. Trekkspilleren Bjarne Holmen har i en årrekke gjort en kjempeinnsats for sang- og musikklivet i Sarpsborg. Som påskjønnelse for sin utrettelig innsats og pågangsmot fikk han tildelt H.M. Kongens fortjenestemedalje i sølv. Varaordfører i Sarpsborg, Linda I. Karlsen, stod for utdelingen.

 

Det er ingen tvil om at Østfold krets har mange musikalske godbiter å ta av, så vi er temmelig sikre på at det blir en ny Nyttårskonsert neste år!