På Landsfestivalen 2010:

Alle foto og tekst: © fo2:2re, © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2010

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

>>Se flere bilder fra gruppespillkonkurransen

 

 

 

 

Landsfestivalen i gammaldansmusikk 2010 ble arrangert i vakre Nordfjordeid, og var den første som ble arrangert for den nye organisasjonen FolkOrg - Folkemusikk- og folkedansorganisasjonen (sammenslutningen av tidligere Landslaget for spelemenn (Lfs) og Norsk Folkemusikk- og Danselag (NFD)). Fire lag delte på arrangøroppgaven: Vindfylla spelemannslag, Eid spelemannslag, Nordbygda spel- og dansarlag fra Eid kommune og Spelemannslaget Fjelljom fra Stryn kommune. Disse fire spelemanns-lagene hadde i år spilt inn en CD "Din og hass far sin" der de også hadde tatt med seg femtiårs-jubilanten Hornindal spelemannslag og et lag sammensatt av unge fra hele distriktet. Denne CDen ble også deltakerpremie til alle som deltok i konkurransen. Nordfjordeid var også arena for Landsfestivalen i 2000, mens den i 1993 ble arrangert i Stryn, og det kulturelle samarbeidet er også knyttet bedre sammen med bedre veiforbindelse mellom kommunene. Ikke visste vi at de til og med har "Operahus" i Nordfjord!

 

Nr. 1 i gruppespill - Syvers orkester!!!   

Vals etter Ola Moløkken - YouTube

Reel etter John Visdal - YouTube

 

De som var påmeldt for å konkurrere kunne velge mellom følgende klasser:

Solo durspill/trekkspill junior, solo durspill/trekkspill senior, solo andre instrumenter senior, solo fele/hardingfele junior, solo fele/hardingfele senior, lagspill, åpen klasse og gruppespill. I samtlige klasser måtte man kvalifisere seg for å gå videre til finalene. I klassene lagspill og gruppespill var det påmeldt hele henholdsvis 21 og 20 grupper/lag, så her ble det lange økter for dommerne.

 

For de som ikke hadde lyst til å overvære konkurransene i Eid Idrettshus, var det nok av andre musikalske tilbud. Torsdag kveld var det dansekurs med fokus på hamborgar og polka med "støyt" eller også kalt "gammal masurka" i distriktet. Lørdagskvelden var det uhøytidelig og underholdende hamborgardansekonkurranse i idrettshallen rett før finalen i gruppespill. Denne dansetypen har mange navn rundt om i landet - trippar, husk og skørsk er noen eksempler. Kandals orkester sørget for musikken. Folkemusikerne i Sogn og Fjordane inviterte til sommernattskonsert i Eid kirke der de kunne by på brudemarsjer, slåtter og salmer. Fredag var det Nordfjordkveld i Operahuset Nordfjord med en stjernerekke av ulike artister. Lørdag var det felespilleren Sigrid Moldestad med sterke medmusikanter sin tur til å fylle "Operahuset". Ellers var det dans på Nordfjord Hotell og underholdning i "Operafoajeen".    

 

 

 

 

 

 

Dansetypen "hamborgar" har mange ulike navn rundt om i landet - trippar, husk og skørsk er noen eksempler. Lørdag kveld var det en uhøytidelig og underholdende dansekonkurranse i idrettshallen rett før finalen i gruppespill. I Nordfjord har de til og med "Operahus"!

 

 

 

 

 

 

Eid Idrettshus rommer mange, og under finalen i gruppespill var det nok ca. 1.000 publikummere i salen Dommere i klassen for gruppespill: F.v. Knut Ivar Bøe, Terje Stensgård og Åsmund Svenkerud

 

 

 

 

 

Vi fikk anledning til å overvære kvalifiseringsrunden i klassen gruppespill som startet lørdag formiddag. Av de 20 deltakende lag/grupper, gikk 5 videre til finalen: Evig Runddans, Gnekk og Yt, Avbrekk, Jutullaget og Syvers Orkester. Dansen under finalen senere på kvelden trakk "fullt hus", og det var på det nærmeste rundt 1000 personer på det meste inne i salen i Idrettshuset. De tre dommerne, Terje Stensgård, Trond Åsmund Svenkerud og Knut Ivar Bøe, hadde ingen enkel oppgave. Valget falt til slutt på Syvers Orkester bestående av Syver Olstad (trekkspill), Stein Magne Eggen (trekkspill), Tonje Lien Barkenæs (fele), Geir Marius Thorud (kontrabass) og Ole Morten Blankenborg (gitar), men dette ble ikke kunngjort før under Mesterkonserten på søndag. Syvers Orkester har kun spilt sammen i et par år og det er vanskelig å få til øvinger pga. spredt bosetting fra Oslo i syd til Mo i Rana i nord, men hver for seg har de lang musikalsk fartstid. De deltok også i Åpen klasse og plasserte seg like godt på toppen her også!  De vant gammeldansorkesterklassen på "Storefjelltreffen" både i 2009 og 2010, så konkurranseånden er for tiden på topp forstår vi.

 

Med god dugnadsånd og lagarbeid blant arrangørene er det slett ikke umulig at Landsfestivalen 2020 kan bli avholdt nok en gang i Nordfjordeid.

 

Syvers Orkester - fra Nannestad/Lom/Mo i Rana spilte i kvalifiseringsrunden vals etter Ola Moløkken (trad.) og reinlender etter Asbjørn Stensrud sr.

 

 

 

 

 

 

 

Syvers orkester spilte i "Open klasse":

1. Springleik+halling. Springleiken er tradisjonell og heter Sorperoin (Sorperoa er et sted i Midtgudbrandsdalen). Hallingen er tradisjonsmelodi fra Gudbrandsdalen den også. Her brukte de vanlig instrumentsammensetting.

2. Reinlender i tradisjon fra Vågå, etter Knut Kaldbakk. Denne melodien har de døpt til "Slamsen"... ;)
Her hadde de litt annen besetning. Geir spilte torader, Ole Morten bass og Syver gitar. Stein Magne og Tonje spilte sine "vanlige" instrument, trekkspill og fele.

 

 

 

 

 

 

  Tonje Lien Barkenæs fra Nannestad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syver Olstad fra Mo i Rana Stein Magne Eggen fra Lom

 

 

 

 

 

 

Evig Runddans fra Oppdal - spilte i kvalifiseringsrunden en reinlender og en hamborgar Evig Runddans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rikke van Ommeren Gnekk og Yt fra Garmo

 

 

 

 

 

 

Gnekk og Yt - spilte i kvalifiseringsrunden en vals og en reinlender etter Anders Sørensen Hvem er "Gnekk" og hvem er "Yt"?

 

 

 

 

 

 

Avbrekk består av Oppdøler og Gudbrandsdøler. Gruppas navn kom til da flere av medlemmene har brukket diverse bein.

Vals av Inge Gjevre

Reinlender av Edvard Landmark fra Steinkjer

Avbrekk

 

 

 

 

 

 

Avbrekk Avbrekk

 

 

 

 

 

 

Jutullaget fra Vågå - spilte i kvalifiseringsrunden en masurka av O. Nygaard og en skotsk av Sigurd Biløygard