Sata-Häme Soi, Ikaalinen, 2012:

Alle foto og tekst: © fo2:trekkspill.no, fo2:2re 

Copyright © 2001-2012

 

 

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Munich Groove Connection - konsert

7. juli 2012

 

<< Tilbake

 

I Ikaalinen får man alltid mulighet til å stifte bekjentskap med musikk fra musikkutøvere man aldri tidligere har hørt. Bare navnet på gruppen gjorde at vi ble nysgjerrige på hva dette kunne være. Ut i fra navnet å dømme, møttes de ikke uventet i München for ca. 15 år unders under studier der, men de kommer fra landene rundt Svartehavet - Moldova, Georgia og Bulgaria. Det er ikke mulig å plassere "Munich Groove Connection" (MGC) i noen bestemt musikkstil. De kombinerer musikkuttrykk fra sine hjemland med rytme og energi. Kjente klassiske stykker blir spilt i en ny stil og gjerne med jazzimprovisasjoner. Dette er meget dyktige musikere som arrangerer eller komponerer alt de spiller selv. Fiolinisten Luciana Beleaeva spiller med Munich filharmoniske orkester. Trekkspilleren Vladislav Cojocaru spiller i mange ulike grupper som har spesialisert seg på øst-europeisk musikk. Bassisten Giorgi Makhoshvili vant en nasjonal jazzpris i sitt hjemland Georgia. Han flyttet så til Tyskland og spiller i mange ulike grupper. Pianisten Konstantin Kostov har utdannelse fra musikkuniversitetet i Sofia, er spesialisert innen jazz og komposisjon, og har fortsatt karrieren med stor suksess i München. Kvintettens personlige lydbilde og rytmisk energi blir endelig helt komplett ved hjelp av perkusjonisten Nevyan Lenkov. Sata-Häme Soi startet i år et samarbeid med en festival i St. Petersburg. Etter å ha vunnet en internasjonal Terem Crossover musikk-konkurranse i St. Petersburg i april, mottok de en invitasjon til å spille i Ikaalinen som en spesiell pris.

 

 

         

 

       

  Konstantin Kostov   Luciana Beleaeva   Nevyan Lenkov og Vladislav Cojocaru  

 

         

  Giorgi Makhoshvili       Nevyan Lenkov og Vladislav Cojocaru  

 

Vi fikk allerede en smakebit i Ikaalinen Hall samme kveld der de bidro med et nummer på 40 års-jubileumskonserten. Tretti minutter etterpå befant de seg på scenen i forsamlingshuset "Oma Tupa". Første del av konserten var viet til klassisk musikk i ny stil og nye rytmer. Johan S. Bachs komposisjoner for eksempel i stil fra det 21. århundre og i en Flamencovariant var en interessant opplevelse. Albininos "Adagio" og "Ungarsk dans nr. 5" av Brahms ga publikum mulighet til å få en ny oppfatning av klassisk musikk.

 

Andre avdeling var viet til musikk fra landene rundt Svartehavet. Her fikk gruppen riktig boltre seg i rytmer fra tyrkisk etnisk musikk i 7/8 og 11/8-takt som ligger deres hjerte nært. De fleste av melodiene var egenkomponerte slik som "Dance for Konstantin" av pianisten Konstantin Kostov og "Tamashi" (Let's play) i diskostil. De avsluttet med det nummer som de føler er noe av deres identitet - noe som starter og ender i Moldova. Dette var tydeligvis noe som falt i smak hos publikum ettersom konserten endte med trampeklapp. Musikerne var nok ikke forberedt på dette og følte seg synlig ydmyket av responsen. Vi håper at de tar turen til Norge om ikke lenge, for dette er musikk som er verdt å få med seg.