Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2011

"Musical Offering"

Releaseparty - Kramfors 4. februar 2012

Lena Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist

 

 

Det har allerede gått fem år siden Lena Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist holdt sin første konsert sammen i Oslo. Den svenske trekkspilleren Jörgen Sundeqvist var allerede da et kjent navn i Norge, og i 2008 giftet han seg med Lena Rist-Larsen og flyttet til Asker. Lena er en av de få som behersker trekkspill og fiolin på en like profesjonell måte. Det har blitt mange konserter disse fem årene, og de syntes nå tiden var inne for å gi ut noe av repertoaret på en CD.

 

Lørdag 4. februar 2012 inviterte de således til plateslipp på "Babelsberg" i Kramfors i Sverige – altså i hjemtraktene til Jörgen. CDen "Musical Offering" er utgitt av plateselskapet "Courthouse Music" (CM) og som kanskje gjettet har tilholdssted i Tingshuset ved Ångermanälven, ikke så langt fra Kramfors i midt-Sverige. CM har eksistert siden 2000 og "Musical Offering" var den 21. CDen i rekken. Komponisten Fredrik Högberg er mannen bak CM. Som produsent av CDen var han også delaktig av invitasjonen til plateslippet og hadde fått jobben som konferansier.

 

"Ettersom den regjerende "dragspelskonge" (les: Jörgen Sundeqvist) for tiden er i eksil, kan jeg ønske hans musikalske arvtager, David Wahlén velkommen på scenen", var åpningsordene til Högberg. David holder for tiden på med å spille inn en CD med viser av Allan Edwall (mest kjent i Norge som "faren til Emil i Lønneberget"), som trolig blir CMs CD nr. 22, "Förhoppning".

 

Det finnes ofte et tema eller en "rød tråd" på en CD. CDen "Musical Offering" mangler et såkalt tema, og CDens røde tråd er ganske enkelt "Lena & Jörgen". Det er stor variasjon og spredning i stilarten blant de utvalgte melodier, og den kan ganske enkelt karakteriseres som deres visittkort. Den er tilrettelagt for internasjonal distribusjon, og vi finner selvsagt igjen CDens tittel "Musical Offering" av russiske V. Semionov som et av sporene. Deres signaturmelodi har på en måte blitt innledningssporet, - nemlig en spansk serenade, komponert av en franskmann, arrangert av en tysker og framført av en svenske og en nordmann på italienske trekkspill. Lena og Jörgen fremførte denne serenaden samt et legendarisk trekkspillstykke - mest kjent som solo - av L. Fancelli som døde 25 år gammel i arrangement av Jörgens tidligere lærer A. Galla-Rini, "Acquarelli Cubani", før Lena byttet ut trekkspillet med fiolin. CDen inneholder nemlig sju spor med to trekkspill og seks med samspill fiolin og trekkspill - det meste av stoffet enten komponert eller arrangert for Lena og Jörgen. De neste to utvalgte komposisjonene var vakre "Oblivion" og "Ilta Budapestissä" som betyr Aften i Budapest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 "blå" kalde skremte en del fra å reise ut med bil i kulda til plateslippet. Plakater vedr. plateslippet var hengt opp i butikkvinduene, og det hørtes nesten ut som "hele" Kramfors hadde tenkt seg dit.

 

 

 

 

 

 

Babelsberg CD-platen "Musical Offering" var inkludert i inngangbilletten til kr 150,-

 

 

 

 

 

 

Fullsatt Babelsberg

 

 

 

 

 

 

Kveldens hovedpersoner - Jörgen Sundeqvist og Lena Rist-Larsen

 

 

 

 

 

 

CDen inneholder sju spor med to trekkspill... ...og seks med samspill fiolin og trekkspill.

 

 

 

 

 

 

Fredrik Högberg - komponist, produsent og konferansier David Wahlén åpnet med viser av Allan Edwall og er selv i gang med CD-innspilling. Ettersom hans gitarist var syk, stilte Ehrling Eliasson velvillig opp for David.

 

Musikklivet i det lille tettstedet, Kramfors, er meget bra og Torgnys dekkservice var god sponsor av releasepartyet. Jörgens eldste sønn Christian Sundeqvist hadde påtatt seg jobben som lydmann og var også å finne bak trommene i løpet av kveldens mange settinger. Högberg hadde også funnet fram fire "magiske øyeblikk" med lydeksempler fra CDen som ble presentert for publikum.

 

Neste gjestepar ut var Titti Sjöblom og Ehrling Eliasson. I 2008 ga de ut en CD med et knippe av Kai Gullmar (1905-1982) eller Gurli Maria Bergström borti 500 komposisjoner. Hun var en riktig "norrlandsjänta" fra Sundsvall (litt sør for Kramfors), som spilte piano og sang. I Stockholm gjorde hun stor suksess på 30-, 40-, og 50-tallet, og samarbeidet med alle de store revykongene samt skrev mye filmmusikk. Mange av disse melodiene ble også godt kjent i Norge, og hun var den første som skrev svensk swingmusikk. Titti (sang) og Ehrling (gitar) framførte naturlig nok den mest kjente "Swing it magistern" samt "Jag har en liten melodi" og "En trallande jänta". Vi tar oss også ad notam Tittis kommentar og tankevekker av hvor mye som vil bli sunget om 60 - 70 år av det som produseres i dag...

 

 

 

 

 

 

Titti Sjöblom Ehrling Eliasson

 

 

 

 

 

 

"Titti & Ehrling" Lydhørt publikum

 

 

 

 

 

I løpet av plateslippet var det også en aldri så liten overraskelse til Jörgen. Trekkspilleren Stefan Dahlén var en av Jörgens store forbilder. Stefan ble bl.a. nordisk mester og i 1957 var han på USA-turné. Han benyttet en spesialbygd amerikansk modell av  trekkspillmerket Crucianelli – Panaccordion som det visstnok ikke finnes maken til i hele Europa. Siste gang Jörgen spilte på dette var i 1976 da han bodde hjemme hos Stefan Dahlén. Stefan ble altså en meget god venn med Jörgen, men døde i 1986.  Stefans fetter, Rolf Dahlén, lever fremdeles og hadde bestemt at Stefans trekkspill skulle tilfalle Jörgen. Således ble dermed trekkspillet overrakt via Rolf «på direkten» i telefonen. "Fy f... va hyfsat", var Jörgens glade kommentar og dro i gang med en pasodoble av Andrew Walter.

 

 

 

 

 

 

 

T.v.: Jörgen pakker opp gaven fra Rolf Dahlén

 

 

 

 

 

 

 

 

Annika Högberg, gift med Fredrik og produsent i "Courthouse Music" , hadde Rolf Dahlén direkte på telefonen under overrekkelse av trekkspillgaven  "Fy f... va hyfsat", var Jörgens glade kommentar.

 

 

 

 

 

 

Stefan Dahléns spesialbygde Crucianelli - Panaccordion som det visstnok ikke finnes maken til i hele Europa. Jörgen med Per Bredesen (kontrabass), Ehrling Eliasson (gitar) og Christian Sundeqvist (trommer)

 

 

 

 

 

 

Kjell Harald Langhaug

 

 

 

 

 

Siste gjesteartist ut var Jörgens gode venn fra Norge, Kjell Harald Langhaug. I den skandinaviske trekkspillverden trenger han ingen nærmere presentasjon. Han hadde tatt den 70 mil lange veien fra hans bosted i Norge for å delta på festen og fremførte først to klassiske solonumre på trekkspill - "Vals brillante" av Egil Hauge (som forøvrig hadde svenske foreldre) og "Czardas" av Monti. Deretter fikk han med seg sitt ensemble for kvelden som bestod av norske Per Bredesen (kontrabass), Christian Sundeqvist (trommer) og Ehrling Eliasson (gitar). De utvalgte numre ble "All the things you are", "Blue bossa" og "Autumn leaves".... men egentlig ventet nok både vi og de andre publikummerne mest på våren, for da gradestokken krøp under 30 blå, var det nok noen som dessverre meldte avbud. Allikevel var salen fullsatt og de fleste gikk ikke hjem før etter seks timer!

 

Lena og Jörgens «musikalske tilbud» kan absolutt anbefales, men vi er nok inhabile her .......... Uansett, for du som har lyst til å lytte til deres visittkort så ta kontakt med Jörgen på jorgen@sundeqvist.no før det blir utsolgt. Vi har fått rede på at Petosa i USA allerede har bestilt 400 stk. før USA-turnèen i juni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I duett etter det offisielle programmet - Kjell Harald Langhaug og Jörgen Sundeqvist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikk på bildet for full størrelse