NM på trekkspill

27. - 30. juni 2013, Asker Kulturhus

Arrangør: Lars Arnevig m/ venner og NTL

 

 
Alle foto og tekst: © fo2:2ne ,  © fo2:r2 og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2001-2013

 

Det er like greit å innlede med konklusjonen: «NM på trekkspill 2013» var vellykket! Lars Arnevig meldte sin interesse for å arrangere NM i Asker Kulthurhus ettersom tilbakemeldingene fra VM på trekkspill i 2006 (Coupe Mondiale) var meget positive. Lars har mange gode venner og sammen med disse og Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) ble da NM på trekkspill 2013 arrangert 27.-30. juni 2013.

 

>> Resultatlister 2013

>> Bilder fra åpningskonserten i Asker kirke

>> Bilder fra Superfinalen - gammeldans

>> Bilder fra Åpen klasse - Å

>> Bilder fra Varietemusikk - klasse V

>> Bilder fra duetter - klasse D1, D2

>> Bilder fra solister - klasse S1, S4

>> Bilder fra gammeldans orkester - klasse G1, G2

>> Bilder fra gammeldans grupper - klasse G3

>> Bilder fra underholdningsmusikk - klasse U1

>> Bilder fra dugnadsdansespilling

 

 

>> NM 2011 i Skien

>> NM 2007 i Bø

>> NM 2005 på Lillehammer

>> NM 2004 i Malm

>> NM 2002 i Hønefoss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"3kkspilltroll" hadde stor salgsutstilling av trekkspill med "tilbehør" i foajeen Pigins lille gule "Simba" faller alltid i smak - også hos de litt større ;-)

 

 

 

 

 

 

"Musikk til "ærbe"..." Thorleif Westby og Vegard Hansen dro til med noen friske låter på NTL's PR-stand Dugnadsdansespillingen fredag og lørdag i foajeen var et populært tiltak. Her - unge og ivrige strekkbuksepolkadansere.

 

Kulturhuset holder høy standard hva gjelder fasiliteter og både Multisalen og Teatersalen ble benyttet til konkurranser og konserter med profesjonelle lys- og lydteknikere tilstede for å bistå utøverne. I tillegg var det god stemning i foajeen med utstillere av trekkspill og tilbehør. Scandic Hotel med gangavstand til Kulturhuset var hoved-«NM-hotell», men mange valgte også camping som overnattingsalternativ. Åpningskonserten torsdag var dog lagt til Asker kirke og ble meget variert med lokale utøvere samt den russiske duoen «Una Sinistra». Duoen var også å finne blant årets NM-dommere: Yulia Amerikova, Alexander Selivanov, Erik Bergene, Ingunn Bjørgo, Live Berger Brekke, Stein Magne Eggen, Bente Midtsveen og Jörgen Sundevist.

 

Etter konkurranseslutt på fredag var det NM-konsert i Teatersalen der «Una Sinistra» og «Caravan of Crows» deltok. Duoen ble stiftet i 2003 og har deltatt i konkurranser, på festivaler og avholdt konserter i Russland, Europa og Asia. Sistnevnte ensemble består utelukkende av 10 dyktige elever fra musikklinja på Rud videregående skole i Bærum som trakterer et variert utvalg av instrumenter. De tok publikum med på en reise gjennom Europa med balkanrytmer, rumenske folketoner og sart sigøynermusikk.

 

Lørdag ettermiddag ble det avholdt en stor Nordisk Trekkspillkonsert i Teatersalen. Sverige ble representert av ni år gamle Leonid Muravjov («Leo Florin») på trekkspill og bandoneonisten Jens Lundberg. De norske utøverne var 22 år gamle Rune Frydenlund Rostad og Malm Trekkspillklubb. Pernille Olsen og Søren Brix representerte de danske fargene og fra Finland kom Kimmo Mattila (trekkspill) med Aino Ojakoski (bratsj).

 

 

 

Konkurransene ble avviklet greit etter oppsatt tidsskjema. En stor del av deltakerne er relativt unge og det er hyggelig at hele 18 stk. var påmeldt i klasse S1 – solister t.o.m. 11 år. Blant disse må spesielt nevnes Mathias Rugsveen fra distrikt 1, Oslo som fikk hele 142 poeng. Han kvalifiserte med denne poengsummen til å representere Norge i en internasjonal konkurranse neste år og ble også tildelt et reisestipend.  De unge er altså fortsatt godt representert i solist- og duettklassene i klassisk musikk, men hva gjelder solist durspill (S5) og gammeldans solist junior (G5) må det være ganske stusselig å delta på et NM med henholdsvis én og to deltakere i nevnte klasser.

 

Både fredag og lørdag kveld var det dugnadsdansespilling i foajeen med god oppslutning av både spillende og publikum der mange hygget seg og slo av en prat med gamle kjente. Dansen i foajeen på lørdag ble «avbrutt» av Superfinalen i gammeldans der de tre beste gruppene fra G3 konkurrerte sammen med vinneren av G1. Dommernes valg i superfinalen falt på den glade gjengen «Happy Skvett» fra Engerdal/Hamar/Vang som også vant G3. I tillegg til napp i vandrepokalen og kr 5.000 fikk også kompet til «Happy Skvett» årets «komppris».

 

Neste år vil NM på trekkspill 2014 bli arrangert i «Amandaprisens by» - Haugesund. Vi håper at minst like mange finner turen dit.

 

 

 

 

 

Einar Thokle Hovden, Røyken - vinner av klasse S3 - solist 15-17 år - 128 poeng Mathias Rugsveen, Oslo - vinner av klasse S1 - solist t.o.m. 11 år - 42 poeng

 
 

 

 

 

 

"Arne og Arne" fra Haugaland Trekkspillklubb er blant neste års arrangører av NM på trekkspill 2014 i Haugesund.

 

"En stor takk til noen av de mange vennene til Lars Arnevig (nr. 5 fra venstre)", sa NTLs leder Trond Smalås (t.h.)