NM på trekkspill - Skien

29. juni - 2. juli 2017

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2017 

Moss Spellemannskompani junior og senior forsynte seg godt av medaljebordet

 

>> Se flere bilder her fra noen av konkurranseklassene

 

>> Resultater 2017

 

>> NM 2016 i Asker

>> NM 2013 i Asker

>> NM 2011 i Skien

>> NM 2007 i Bø

>> NM 2005 på Lillehammer

>> NM 2004 i Malm

>> NM 2002 i Hønefoss

 

Skiensfjordens Trekkspillklubb (STK) kunne i år ønske velkommen nok en gang til NM på trekkspill i regi av Norske Trekkspilleres Landsforbund (NTL) de siste dagene i juni. De var også vertskap i 2011, og konkurransene foregikk den gang som nå i selveste Skiens storstue - kulturhuset Ibsenhuset.

 

Skien har et bra kulturliv, og fredagskvelden inviterte STK til kveldsarrangement på den flotte utescenen i Brekkeparken – «Bye i parken». Her ble det fremført tekster og melodier gjort kjent av Erik Bye til akkompagnement av STK, og for å binde det hele sammen hadde de med på sang Sven Nordin, Johannes Joner, Nina Gromstad og Jan Ø. Wiig. STK har hatt lignende temakonserter tidligere med lokale og nasjonale gjester. Forut for konserten var det minikonsert i Brekkeparken med ungdommene Anna Ouff Grøthe (15) og Mathias Rugsveen (13), som begge er meget dyktige trekkspillere til tross for sin unge alder. Vegg i vegg med Ibsenhuset ligger Skien kulturskole som tilbyr det meste av undervisning innen ulike kunstuttrykk – også trekkspill. Her holdt Duo Jupiter (Stian Norgård Aase og Lars Røyseng) konsert for de aller yngste –«Ut på tur» (men også anbefalt for andre årsklasser) slik som de ofte gjør når de er ute i regi av «Den kulturelle skolesekken».

 

Tor Nythun-Bøe (17) fra Leira i Valdres - årets vinner av Superfinalen i gammeldans

 

Odd Arne Halaas, NTLs leder, gratulerer og overrekker vandrepokalen til Tor Nythun-Bøe samt en pengepremie

 

Tor Nythun-Bøe mottok vandrepokalen for 2. gang

 

Sondre Albrigtsen kom til Superfinalen i Gammeldans

 

Moss Spellemannskompani senior kom til Superfinalen i gammeldans

 

MSK

 

MSK

 

Moss Spellemannskompani varmet opp utenfor Ibsenhuset før Superfinalen i gammeldans

 

Årets komppris gikk til Vidar Stenseth (bass), Trond Bull Hansen (gitar) (bakerst) og Adrian Kiss (trommer)

 

Buskspill uten busker...

 

Janet og Tor Albrigtsen buskspiller på stand til NTL. NM i 2018 vil bli arrangert på Storefjell Resort Hotell

 

Albrigtsens har her fått buskspillhjelp av Roar Hensvold fra 3kkspilltroll

 

3KKSPILLTROLL med salgsutstilling i foajeen i Ibsenhuset - her ved Tore Ødegård

 

Mange som prøvespilte på standen til 3KKSPILLTROLL - blant annet denne vesle karen her :-)

 

Sogns spilte til dans før og etter Superfinalen i gammeldans på lørdagen

 

Deltakerantallet på årets NM var blant de laveste noensinne. Det konkurreres i mange klasser – solist, duetter, orkestermusikk, varietémusikk og gammeldans, og det konstateres at det kun er de yngste solistklassene som har klart å opprettholde deltakerantallet. Flinke trekkspill-lærere har sørget for det, men gammeldansspillerne glimrer med sitt fravær. NTL har i den senere tid forsøkt finne årsaken til dette, dog kanskje noe for sent. Torsdag kveld var det paneldebatt hvor temaet var: Hvordan skal fremtidens NM avvikles/være? Det kom fra mange synspunkter til ettertanke, men uansett er det i alle fall bestemt at NM i 2018 og 2019 skal foregå på Storefjell Resort Hotell.

 

NM 2017 startet allerede på torsdagen, men det kan diskuteres om det hele kunne vært avviklet på to dager i og med at det ikke var større enn et DM og med relativt få deltakere i mange av klassene. Lørdag kveld var det Superfinale med vinnerne fra gammeldansklassene. Her var premien napp i vandrepokalen samt pengepremie på kr 7.500. Det var Tor Nythun-Bøe som stakk av med seieren og fikk vandrepokalen for 2. gang. Han var således også vinner av klasse Gammeldans solist junior hvor han var eneste deltaker, samt at han vant klasse Solist durspill fra og med 15 år. Her slo han Sondre Albrigtsen med 8 poeng, mens Sondre deltok også i Superfinalen da han ble vinner av klassen for Gammeldans solist senior. Moss Spellemannskompani fikk også være med i Superfinalen, da seniorene vant klasse Gammeldans orkester I. Juniororkesteret deres gjorde det også bra i denne klassen og ble nummer to av i alt fem orkestre.

 

For anledningen hadde NTL engasjert orkesteret Sogns til å spille før og etter Superfinalen – muligens en smule paradoksalt at det ikke hadde vært mulig å engasjere noen av de mange musikerne som var tilstede for å gjøre en dugnadsspilling i så måte.

 

Uansett en takk til NTL og  Skiensfjordens Trekkspillklubb for vel gjennomført NM 2017. Så blir det spennende å overvære NM 2018 neste år på Storefjell...