Nygaardfestivalen

25.-27. august 2023

"Jon Faukstad - døl med trekkspelet i høgsetet"

 

Alle foto og tekst: © fo2:2ne  og © fo2:trekkspill.no

Copyright © 2023 

 

Kort oppsummert - Oddvar Nygaard (1919-1985) må kunne sies å være den fremste trekkspilleren i Gudbrandsdalen. Han behersket et bredt repertoar med både underholdningsmusikk og klassiske verk, og slo igjennom med kvartetten sin og etablerte slåttestilen sammen med felespilleren Ola Oppheim innen gammeldansen. Det har vanket Spellemannpris (1973) og heder og ære for Oddvar med kvartetten som har spilt for stappfulle hus og full jubel. Det skulle derfor bare mangle om ikke Oddvar kunne bli hedret med en egen festival i hjembygda – og så ble gjort på Rudi gard i Sør-Fron, som dermed inviterte til spill, konserter og dans siste helg i august.

Avslutningsvis ble det arrangert spelemannsmesse søndag formiddag der målet var å fylle kirken med minst 101 toraderspillere – «Til himmels med 101 toradere i Sør-Fron kirke». Oddvar Nygaard opplevde dog aldri å få spille i denne kirke. Ved gravferden hans spilte Jon Faukstad og Per Arne Glorvigen ved båren. De senere år har spelemannsmusikken fått fullt innpass i kirken, til glede for mange. Det var en symbolsk hendelse da biskop Solveig Fiske svingte seg ut av kirken til Oddvar sin komposisjon «I 60-årslag» i forbindelse med 1000 års-jubileet for kristningen av dalen i 2021.

 

Les også våre artikler:

>> Nygaardfestivalen 2023 - "Nytt om Nygaard"

>> Nygaardfestivalen 2023 - mønstringskonsert

>> Nygaardfestivalen 2023 - festkonsert - Toradertrioen frå Hallingdal 50 år!

>> Toradertrioen frå Hallingdal - 50 år

>> 40 år med trekkspel på musikkhøgskolen - Festkonsert til Jon Faukstad - 23.06.2012

>> "Nygaard i 100" - jubileumshelg - Oddvar Nygaard (1919-1985) - 07.-09.2019

 

Øystein Rudi på Rudi gard ønsket velkommen til Nygaardsfestivalen 2023

 

Fredag kveld var det solokonsert i storsalen på Rudi gard med Jon Faukstad (1944- ) som har vært heltidstrekkspiller i hele sitt voksne liv. Han begynte å spille til dans som 14-åring, etter hvert sammen med felespillere og ikke minst ble han inspirert av Oddvar Nygaard og hans kvartett. Men Jon interesserte seg også for klassisk musikk og utdannet seg ved Universitet i Oslo og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Han ble således den første professor i trekkspill ved Norges Musikkhøgskole (NMH) i Oslo hvor han virket i 40 år. Som pedagog har har formet en lang og glitrende perlerad av trekkspillere. Han har reist verden rundt – både med og uten trekkspill – men kunne røpe for publikum at det nå er veldig lenge siden han har gitt en solokonsert.

 

Jon Faukstad

 

Jon er stødig og har en ledig scenefremtreden, men det krever «sin mann» - selv for en pensjonert musikkprofessor som fyller 80 neste år,  å ha repertoar «på plass» til en hel solokonsert. Han startet med «Pål på haugen» av Harald Henschien. Under frokostpraten morgenen etter fikk vi vite at denne spilte han faktisk i det første radioprogrammet han var med i november 1962. Deretter fikk vi høre to satser fra Holbergsuiten av Edvard Grieg. Toralf Tollefsens «Tømmerhuggerdans» kjenner de fleste godt, men «Skijump» fra 1952 var kanskje ny for de flestes ører. Jon roet så ned med tre konsertvalser: «Olive blossoms» av P. Frosini, en lyrisk vals fra Ukraina av Viktor Chaika og så «Nordlysnatt» av Oddvar Nygaard. Sistnevnte er tilegnet Arnstein Johansen og er riktig så vakker. Hjalmar Moen fra Vågå har kanskje ikke så mange et forhold til, men publikum høre «Skumring» og musettelåten «Mokoko». Et par Scarlatti-sonater må også med programmet for å dekke spekteret i en «trekkspillkonsert». Etter stor jubel og applaus, var et ekstranummer allerede forberedt fra Faukstads side. Han avsluttet med «Jølstrabrura» komponert av Anders Viken.

 

 
Jon Faukstad    

 

Da så Jon Faukstad var i ferd må å entre ned fra scenen, grep lederen fra Norges Trekkspillforbund (NTL), Odd Arne Halaas, mikrofonen og ba ham bli stående. Årsaken var at NTL benyttet anledningen til å overrekke Faukstad æresmedlemskap i NTL. Jon blir ansett for å være en brobygger mellom kunstmusikk og tradisjonsmusikk. Han har turnert rundt i verden og i mange av Norges bygder og har således inspirert mange, men ikke minst undervist ved NMH i fire årtier.

 

Odd Arne Halaas og Jon Faukstad

 

 

 

Takk for en flott konsert, Jon, og gratulerer med velfortjent æresmedlemsskap i NTL!

 

Etter konserten hang Jon Faukstad like godt seg med på buskspill :-)